Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Octavia - nový koncept interiéru

Škoda Octavia - nový koncept interiéru

Poodhalování čtvrté generace pokračuje

Čtvrtá generace bestselleru značky Škoda přichází s nově uspořádanou přístrojovou deskou s několika úrovněmi a velkou centrální obrazovkou. Další novinkou ve vozech značky Škoda je i dvouramenný volant. Ve své čtvrté generaci nabídne cestujícím nejprodávanější model v historii značky Škoda uvnitř ještě více místa než jeho předchůdce.

Škoda Octavia 4 interier skica

Nově tvarovaná přístrojová deska je rozdělena do několika úrovní, které svými liniemi a barvami pod velkým a volně v prostoru stojícím centrálním displejem citují typické tvary masky chladiče vozů značky Škoda. Pocit prostornosti interiéru posiluje vizuální šířka přístrojové desky.

Displej nejnovější generace digitálního, individuálně konfigurovatelného virtuálního kokpitu má úhlopříčku 10“. Řidič může volit ze čtyř základních režimů zobrazení - Basic, Classic, Navigace a Asistenční systémy - a zobrazovaný obsah nastavovat ovládacími tlačítky multifunkčního volantu. Octavia je první model značky Škoda, který nabídne tzv. head-up displej.

Součástí nového konceptu interiéru je také dvouramenný volant s tlačítky a otočnými ovladači, usnadňujícími ovládání jednotlivých funkcí. Multifunkční verze volantu nabízí ovládání 14 různých funkcí pomocí tlačítek a nových otočných ovladačů.

Škoda Octavia 4 interier skica

Na středovém panelu nahrazuje běžnou volicí páku automatické převodovky malý přepínač. Jeho prostřednictvím se řadí jednotlivé režimy převodovky DSG pomocí technologie shift-by-wire, tedy bez přímé mechanické vazby.

Displej infotaintmentu má úhlopříčku až 10 palců. Pomocí integrované spodní lišty v displeji lze ovládat klimatizaci a s využitím další pod ním se dá regulovat hlasitost a přibližovat mapa navigace. Propojení s infotainmentem umožňuje až pět USB-C konektorů.

V nové generaci modelu Octavia bude kromě toho k dispozici poprvé i třízónová klimatizace Climatronic.

Škoda Octavia 4 teaser

„Tvar přístrojové desky se inspiroval charakteristickou čelní maskou vozů Škoda a vytváří opěrku ruky, usnadňující ovládání volně stojícího centrálního displeje. Kromě toho jsme navrhli zcela novou podobu volantu a vůbec poprvé bude mít Octavia automatickou převodovku se systémem shift-by-wire. Středová konzole vozu tak dostala úplně nový ráz, což se odrazilo v designu celého interiéru,“ říká šéfdesignér společnosti Škoda Auto Oliver Stefani.

Ukázku nového konceptu interiéru nabízejí dvě designové skici z dílny oddělení Škoda Design. Čtvrtá generace modelu Škoda Octavia bude mít svou světovou premiéru 11. listopadu v Praze.

Škoda Octavia 4 teaser

Komentáře ke článku