Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Konec čekání - nová Škoda Octavia je zde!

Konec čekání - nová Škoda Octavia je zde!

Čtvrtá generace měla velkolepou premiéru ve Veletržním paláci

Díky více než 6,5 milionům vyrobených vozů je model Octavia historicky nejprodávanějším modelem značky vůbec. Čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu značky Škoda přináší v mnoha ohledech zásadní změny. Je ještě prostornější, má emotivnější vzhled a nabízí více možností konektivity.

Škoda Octavia 4 info

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier nový vůz uvedl slovy: „Octavia má pro značku Škoda velký význam. Proto jsme tento vůz zcela nově vyvinuli. Výsledkem je nejlepší Octavia všech dob, která je prostornější, praktičtější a bezpečnější než kdy předtím. Nová generace, která přichází právě v době šedesátiletého výročí, znamená velký krok kupředu. Během uplynulých šedesáti let se Octavia podílela na pozitivním vývoji značky Škoda. Jsem přesvědčen, že nová generace pomůže tento pozitivní vývoj nadále udržet.“

Nová generace modelu Octavia navazuje na designový styl předchozí, ale snaží se působit dynamičtěji a sebevědoměji. Zdůrazňují to full LED matrix světlomety vpředu a dynamická směrová světla vzadu. S masivní maskou chladiče s mohutným žebrováním ovšem ztrácí hodně z elegance předchozí generace.

Škoda Octavia 4 info

Šéfdesignér společnosti Škoda Auto Oliver Stefani k tomu říká: „Základními hodnotami modelu Octavia vždy byly funkčnost, praktičnost, elegance a nadčasový design. U nové generace jsme se snažili ještě více zdůraznit design jako jednu z jejích hodnot. Nová Octavia je ještě dynamičtější a emotivnější než kdy dřív, zároveň však stále funkční a praktická.“

Škoda Octavia 4 info

Octavia ještě umocnila svou praktičnost. Čtvrtá generace je delší a širší než předchozí. Už tak úctyhodný objem zavazadlového prostoru narostl u kombi o 30 l na 640 l a u liftbacku o 10 l na 600 l.

Prostorný interiér přináší zcela nové uspořádání, ovšem v tradiční linii Škoda, spojující funkčnost a estetiku. Revoluční novinkou je systém ovládání automatické převodovky DSG shift-by-wire, díky němuž mohla být volicí páka nahrazena malým ovládacím modulem. To vytvořilo prostor pro zásadní změnu středové konzole.

Škoda Octavia 4 info
Škoda Octavia 4 info

Přístrojová deska je rozdělena do několika horizontálních úrovní. Přístrojový panel tvoří displej 10,25“, na němž lze informace uspořádat do čtyř konfigurací. Naprostou novinkou je také multifunkční dvouramenný volant. Nová Octavia je rovněž prvním vozem značky Škoda s head-up displejem.

Škoda Octavia 4 info

Premiéru slaví i ergonomická sedadla šetrná k zádům. Třetí generace infotainmentu MIB3 ve vrcholné podobě nabídne desetipalcový celoskleněný centrální displej. O příjemné klima se stará třízónová automatická klimatizace Climatronic.

Vedle vylepšených zážehových motorů, které mohou být vybaveny mild-hybridní technologií (mHEV), a vznětových agregátů nové generace Evo je k dispozici také pohon na stlačený zemní plyn (CNG). Zároveň bude nová Octavia dostupná i jako plug-in hybrid. V nabídce samozřejmě budou i verze s pohonem všech kol.

Škoda Octavia 4 info

V oblasti bezpečnosti nová Octavia jako první vůz Škoda nabídne asistent vyhýbání, který usnadní a zpřesní úhybný manévr před nenadálou překážkou, asistent pro odbočování, s nímž bude odbočování doleva (u vozů s levostranným řízením) ještě bezpečnější, nebo varování při výstupu, které upozorní na nebezpečí kolize při otevření dveří například s okolo projíždějícím vozem nebo cyklistou. Novinkou je také varování před lokálním omezením. Systém dokáže upozornit například na led na silnici nebo odstavené auto.

Škoda Octavia 4 info

Nová generace Škody Octavia přijde do prodeje během prvního čtvrtletí 2020. Brzy se bude nabízet také ve variantách RS a Scout.

Škoda Octavia 4 info

Komentáře ke článku