Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První motocykl po 66 letech

První motocykl po 66 letech

Seat přichází s elektroskútrem

Šestašedesát let uběhlo od té doby, co Seat zkonstruoval svůj první automobil. V současnosti společnost vstupuje do budoucnosti mobility novým konceptem jednostopého vozidla.

Nový e-Scooter se vyznačuje elektrickým pohonem, konektivitou a skvělými předpoklady pro sdílení. Designéři museli zaujmout odlišný postoj, než jej začali navrhovat. „Je to zcela nová vize. Motocykl je daleko interaktivnější s uživateli a je nutné zohledňovat mnohem více vlivů na ergonomii,“ říká Joan Melenchon, designér exteriérů ve společnosti Seat.

To byla první výzva, s níž si musel poradit tým, který vytvořil koncepční motocykl e-Scooter. Obsahuje totiž větší počet vzájemně provázanějších dílů. „Pro automobilového designéra bylo mimořádně náročné vytvořit pro veřejnost něco tak odlišného od toho, na co jsme zvyklí,“ vysvětluje Francesca Sangalliová, vedoucí oddělení barev a materiálů ve společnosti Seat.

Studie e-Scooter byla navržena a zkonstruována v Barceloně, evropské metropoli s největším počtem provozovaných motocyklů. Jednostopé vozidlo je součástí strategie společnosti Seat pro městskou mobilitu a vyznačuje se čistými, stylizovanými liniemi, které vytvářejí geometrické vzory. „Chtěli jsme, aby toto vozidlo bylo přímočaré, ikonické a praktické. Současně však nemělo mít minimalistický vzhled. Místo toho jsme se soustředili na maximalizaci jeho užitných vlastností,“ ujišťuje Joan Melenchon. Výsledkem je design zcela elektrického skútru, který je stoprocentně funkční, s odnímatelným akumulátorem pro snadné nabíjení.

Koncepční motocykl e-Scooter byl vyvinut pro všechny druhy zákazníků, ale převážně se zaměřuje na uživatele, dávající přednost sdílení. Z tohoto důvodu byly použity mimořádně odolné materiály, jakým je pryž na bočních náraznících. Umístění dílů bylo zvoleno s ohledem na jejich snadnou výměnu. Pod speciálně tvarovaným sedlem je dostatek prostoru pro dvě přilby. Spojení s motocyklem a okolním světem umožňují dva vstupy USB a držák mobilního telefonu. 

Seat zkonstruoval svoje první jednostopé vozidlo

Fluorescenční lak usnadňuje viditelnost a zvyšuje bezpečnost. Viditelnost byla dalším klíčovým aspektem, na nějž byl při vývoji kladen velký důraz. „Chtěli jsme, aby byl okamžitě rozpoznatelný, a snažili jsme se vytvořit velmi ikonický produkt. Skútr zaparkujete, odejdete a pamatujete si ho,“ tvrdí Joan.

Designéři z oddělení barev a materiálů se shodli na tom, že základní odstín bude černý, z nějž bude na nejnápadnějších dílech zářit fluorescenční bílý. „Tuto intenzivní barvu jsme použili pouze na těchto ikonických dílech. Koncepční e-Scooter je díky tomu snadno viditelný pro ostatní řidiče, takže jsme tím také zvýšili bezpečnost,“ prohlašuje Francesca.

Na motocyklu nalezly uplatnění také nejmodernější technologie z nových automobilů. Systém osvětlení vpředu i vzadu zasahuje až do stran a zahrnuje jednu inovaci, která je běžná u automobilů, nikoli však u motocyklů. „Skútr jsme chtěli vybavit dynamickými ukazateli směru, které jsou základní výbavou současných automobilů, protože dávají nezaměnitelné znamení a navíc přispívají k ikonickému charakteru motocyklu,“ prozrazuje Joan.

Komentáře ke článku