Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Rozvoz jídla na Vánoce je rok od roku populárnější

Rozvoz jídla na Vánoce je rok od roku populárnější

V nabídce je i kapr s bramborovým salátem, u lidí ale dál vede pizza

V České republice rychle přibývá lidí, kteří si i na Vánoce nechávají dovézt jídlo domů. Jen mezi roky 2016 a 2018 vzrostl počet objednávek doručených 24. prosince největší českou rozvážkovou službou Dáme jídlo o více než polovinu.

I když na Štědrý den výrazně roste poptávka po české kuchyni a v rozvozech nechybějí ani kapr či řízky s bramborovým salátem, mezi objednávkami převládá stejně jako v běžné dny pizza. Připadá na ni třetina vánočních objednávek. Na Nový rok je pak o pizzu ještě větší zájem než kdykoli jindy. Letos 1. ledna na ni připadlo 53 % objednávek, ve srovnání s běžným dnem narostla také kategorie fast-food.

Lidí, kteří chtějí na Vánoce trávit čas jinak než přípravou tradičních svátečních pokrmů, přibývá. Data firmy Dáme jídlo ukazují, že zatímco v běžný pracovní den tvoří česká kuchyně jen zhruba 7 % objednávek, na Štědrý den se její podíl výrazně zvýší a přesáhne jednu pětinu.

Zatímco ve skladbě objednávek rozvozu se Vánoce a Nový rok liší, jedno mají společné. Poptávka v těchto dnech převyšuje nabídku. Většina restaurací totiž zkracuje obvyklou pracovní dobu nebo zavírá úplně. Vloni na Štědrý den se nabídka restaurací nacházela na 5 % běžného stavu, propad počtu objednávek byl však nižší, než by odpovídalo poklesu nabídky.

Dáme jídlo

Oproti běžnému dni se vánoční objednávky více koncentrují do hlavního města, protože tam zůstává více restaurací otevřených i na Štědrý den. Podíl objednávek v Praze je tak na Vánoce téměř dvojnásobný ve srovnání s běžným nesvátečním časem. Na Nový rok je převis poptávky nad kapacitou restaurací ještě výraznější. Zatímco ve srovnání s běžným provozem je k dispozici jen 22 % restaurací, web i aplikace Dáme jídlo zažívají výrazný vrchol návštěvnosti. Počet reálných uživatelů je na Nový rok o 30 % vyšší než v běžný pracovní den.

Také pro letošní Vánoce a Nový rok očekává Dáme jídlo dvojciferný nárůst počtu objednávek. Na Štědrý den a na Silvestra bude prostřednictvím vlastních kurýrů doručovat zákazníkům jídlo až do 15 hodin. I poté si však bude možné prostřednictvím této služby objednat pokrmy v restauracích, které rozvážejí vlastními silami a rozhodnou se zůstat otevřené déle.

Dáme jídlo

Komentáře ke článku