Přidáte se k nám?
Rozvoz jídla na Vánoce je rok od roku populárnější
V nabídce je i kapr s bramborovým salátem, u lidí ale dál vede pizza
V České republice rychle přibývá lidí, kteří si i na Vánoce nechávají dovézt jídlo domů. Jen mezi roky 2016 a 2018 vzrostl počet objednávek doručených 24. prosince největší českou rozvážkovou službou Dáme jídlo o více než polovinu.
I když na Štědrý den výrazně roste poptávka po české kuchyni a v rozvozech nechybějí ani kapr či řízky s bramborovým salátem, mezi objednávkami převládá stejně jako v běžné dny pizza. Připadá na ni třetina vánočních objednávek. Na Nový rok je pak o pizzu ještě větší zájem než kdykoli jindy. Letos 1. ledna na ni připadlo 53 % objednávek, ve srovnání s běžným dnem narostla také kategorie fast-food.
Lidí, kteří chtějí na Vánoce trávit čas jinak než přípravou tradičních svátečních pokrmů, přibývá. Data firmy Dáme jídlo ukazují, že zatímco v běžný pracovní den tvoří česká kuchyně jen zhruba 7 % objednávek, na Štědrý den se její podíl výrazně zvýší a přesáhne jednu pětinu.
Zatímco ve skladbě objednávek rozvozu se Vánoce a Nový rok liší, jedno mají společné. Poptávka v těchto dnech převyšuje nabídku. Většina restaurací totiž zkracuje obvyklou pracovní dobu nebo zavírá úplně. Vloni na Štědrý den se nabídka restaurací nacházela na 5 % běžného stavu, propad počtu objednávek byl však nižší, než by odpovídalo poklesu nabídky.
Oproti běžnému dni se vánoční objednávky více koncentrují do hlavního města, protože tam zůstává více restaurací otevřených i na Štědrý den. Podíl objednávek v Praze je tak na Vánoce téměř dvojnásobný ve srovnání s běžným nesvátečním časem. Na Nový rok je převis poptávky nad kapacitou restaurací ještě výraznější. Zatímco ve srovnání s běžným provozem je k dispozici jen 22 % restaurací, web i aplikace Dáme jídlo zažívají výrazný vrchol návštěvnosti. Počet reálných uživatelů je na Nový rok o 30 % vyšší než v běžný pracovní den.
Také pro letošní Vánoce a Nový rok očekává Dáme jídlo dvojciferný nárůst počtu objednávek. Na Štědrý den a na Silvestra bude prostřednictvím vlastních kurýrů doručovat zákazníkům jídlo až do 15 hodin. I poté si však bude možné prostřednictvím této služby objednat pokrmy v restauracích, které rozvážejí vlastními silami a rozhodnou se zůstat otevřené déle.
Komentáře ke článku