Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Americký luxus na dosah

Americký luxus na dosah

Střední SUV Cadillac XT4 v prodeji v evropské verzi

Jediný autorizovaný distributor a servis vozů koncernu General Motors v České republice, společnost United Cars & Services, zahájil prodej luxusního SUV střední třídy Cadillac XT4. A to ve verzi speciálně připravené pro evropské trhy a poháněné nově vyvinutým motorem GM 2,0 L Turbo Diesel.

Cadillac XT4

Jde o automobil pro ty, kteří nehodlají slevit ze svých vysokých nároků na prostorné luxusní SUV, ale přitom se chtějí odlišit od prémiových vozů tradičních značek, tedy především německé produkce. Vozy Cadillac navíc při srovnatelné technické výbavě asistenčními a komunikačními systémy umožňují jednodušší ovládání.

Evropské verze se vyrábějí v závodě Fairfax v Kansas City na stejné lince jako americké. Nejde tedy o dodatečné úpravy, ale standardní produkci. Výroba pro Evropu zde probíhá po dávkách na základě objednávek. Kvůli jiné legislativě, ale i technickým odlišnostem nebudou evropské verze odpovídat specifikacím prodávaným ve Spojených státech. Vzhledem k odlišné prodejní strategii, kdy Cadillac nabízí rovnou maximum dostupných prvků a nepřipočítává k základnímu provedení cenu dalších doplňků,  budou mít vozy pro Evropu mnohem vyšší úroveň standardní výbavy. Ceny tudíž nebudou srovnatelné.

Cadillac XT4

Cadillac XT4 Launch Edition Sport

Nastavení podvozku i charakteristiky řazení automatické převodovky a motoru byly uzpůsobeny evropským podmínkám, tedy jízdě vyšší rychlostí, s častým zatáčením a stoupáním a s větším zatížením. Evropská verze se proto dolaďovala na Severní smyčce Nürburgringu. Pro Evropu je proto odlišná i charakteristika tlumičů, ale největší rozdíl je v brzdové soustavě. Ta byla uzpůsobena většímu zatížení, takže dokonce i materiál kotoučů je jiný.

Speciálně pro evropské zákazníky byl v Turíně divizí Diesel Powertrain GM vyvinut zcela nový vznětový motor vlastní konstrukce, vybavený systémem start-stop s možností deaktivace válců. Čtyřválec GM 2.0L Turbo Diesel má největší výkon 128 kW (174 k) a točivý moment 381 N.m. Nový motor plně vyhovuje budoucímu emisnímu standardu Euro 6d, tedy samozřejmě s nutností doplňovat kapalinu AdBlue. Převodovka je automatická devítistupňová GM Electronic Precision Shift. Vůz bude k dispozici s pohonem předních kol FWD i s dynamickým systémem pohonu všech kol AWD s dvojitou spojkou.

Cadillac XT4

Spotřeba nafty by se měla pohybovat v rozmezí 6 až 7 l/100 km. Výkonnostní parametry a další specifikace ale budou upřesněny až po homologačních testech.

Cadillac XT4 je na střední třídu mimořádně prostorný. Je dlouhý 4599 mm s rozvorem náprav 2779 mm, široký 1880 mm bez zrcátek, respektive 2120 mm včetně nich, a vysoký 1627 mm. Světlá výška je 171 mm. Zavazadlový prostor má objem 637 l, sklopením zadních sedadel vznikne rovná plocha a využitelný objem vzroste na 1385 l. Hmotnost vozu s pohonem všech kol bude asi 1660 kg, s pohonem předních kol by měla být zhruba o 70 kg nižší. Pro XT4 se nebude dodávat tažné zařízení.

 

 

Cadillac XT4

Součástí standardní výbavy jsou infosystém Cadillac CUE Information a Media Control System s osmipalcovým displejem a 3D navigací. Veškeré ovládání a manuály jsou v češtině. Pro první zákazníky byly připraveny zvýhodněné zaváděcí edice  - jako ukázka amerického luxusu Launch Edition, vycházející z výbavy Premium Luxury, a Launch Edition Sport, odvozená z provedení Sport se sportovním podvozkem a nabídkou pohonu všech kol AWD. Obě tyto verze už mají v základní výbavě mnoho prvků, které budou v USA uvedeny až na jaře s modelovým rokem 2021.

Obě edice jsou standardně vybaveny mnoha technickými a komfortními prvky, jakými jsou zadní HD kamera s prostorovým viděním, zpětné interiérové zrcátko s pohledem zadní HD kamery, automatický parkovací asistent, dvouzónová klimatizace, vyhřívání sedadel vpředu i volantu, audio systém Bose Centerpoint Surround Sound System, střešní ližiny, inteligentní světlomety IntelliBeam a veškeré potřebné asistenční technologie.

Launch Edice Sport je kompletně vybavený Cadillac XT4 s aktivním sportovním pérováním s plynulou regulací tlumení, dvacetipalcovými hliníkovými koly, adaptivním tempomatem a plně barevným head-up displejem.

Mnohé z uvedených prvků výbavy budou od června 2020 pro vozy MY2021 nabízeny jako příplatkové.

MY2020 Euro 6d

2,0 TD FWD

2,0 TD AWD

palivo

nafta

pohon

4x2

4x4

max. výkon

128 kW (174 k)

točivý moment

381 N.m

převodovka

9A

cena (Kč)

 

Launch Edition

1 125 000

1 235 100

Launch Edition Sport

-

1 290 200

Cadillac XT4

Na vozy se poskytuje standardní tříletá záruka, respektive na 100 000 kilometrů. Společnost United Cars & Services, která má jako jediná distribuční smlouvu s GM Europe platnou pro vozy značek Cadillac a Chevrolet, zajišťuje i autorizovaný servis s perfektně fungujícím zásobováním náhradními díly z centrálního skladu v Německu. K dispozici je i asistenční služba Cadillac Europe Assistance.

První už objednaná auta k zákazníkům dorazí v červnu 2020. Vozy objednané do 17. února 2020 budou dodány v červenci. Od června se rozeběhne standardní produkce včetně verzí, tedy i se zážehovým motorem, a bude možné objednávat doplňky podle běžné specifikace. Dodávky pak budou následovat do dvou měsíců od objednání vozu a nebudou nikterak objemově limitované.

Po Cadillacu XT4 budou zanedlouho následovat i evropské verze nové generace Chevroletu Corvette C8, velkého SUV Cadillac Escalade a dokonce i pick-upu Chevrolet Silverado. Nová generace Escalade pro modelový rok 2021 a Silverado dostanou pro evropské trhy zcela nový šestiválcový turbodiesel.

Cadillac XT4

Komentáře ke článku