Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kam s nimi aneb vyrážíme na lyže

Kam s nimi aneb vyrážíme na lyže

Rady automobilového závodníka

Lyžařská sezona začala a vše je připraveno pro zábavu na horských svazích – snowboardy, lyže, hole, lyžařské přílby, boty… Na seznamu potřebného vybavení se může snadno sejít i více než třicet položek. Jak je všechny uložit do vozu nejbezpečnějším a současně i nejkomfortnějším způsobem?

Pro různá vozidla a potřeby jsou k dispozici celkem čtyři druhy nosičů lyží – střešní, na vně uložené náhradní kolo, na tažné zařízení nebo magnetické. Například magnetické nosiče lyží jsou dobrým řešením pro příležitostné lyžaře, protože se snadno montují. Nedoporučuje se však jízda rychlostí vyšší než 90 km/h a v případě nehody je tento druh nosičů méně bezpečný.

Pro nadšené lyžaře jsou nejpraktičtější nosiče lyží, které se připevňují na střechu nebo k tažnému zařízení. U vozu Seat Tarraco lze použít oba druhy, vhodné k přepravě až šesti párů lyží nebo čtyř snowboardů. „Pokud se rozhodnete pro střešní nosiče, měly by špičky lyží směřovat dozadu,“ vysvětluje odborník na řízení a vášnivý lyžař Jordi Gené.

Lyže lze převážet také v interiéru. Skvělým řešením pro tento případ je vak. „Volně uložené lyže představují pro cestující vážné riziko, protože jejich pár o hmotnosti pěti kilogramů může mít při kolizi rychlostí 50 kilometrů za hodinu hmotnost 150 kilogramů,“ upozorňuje Jordi.

Ostatní zavazadla by také měla být řádným způsobem uložena do zavazadlového prostoru. Těžké věci, jako jsou boty, by měly být umístěny vzadu na podlaze tak, aby se zabránilo jejich samovolnému pohybu za jízdy. Lehčí předměty, například lyžařské přílby nebo hole, se mohou uložit nahoru. Avšak nikdy nepatří na horizontální plochu za sedadly, protože by mohly někoho poranit při náhlém brzdění nebo kolizi.

Jordi také zmiňuje další prvek výbavy, který byste měli mít při jízdě do hor vždy ve svém zavazadlovém prostoru, a to i přesto, že je vůz vybaven zimními pneumatikami: „Sněhové řetězy by měly být vždy po ruce, aby jejich montáž na krajnici vozovky byla co nejrychlejší, pokud bude nutné je použít.“ 

Před jízdou je nutné zkontrolovat správný tlak v pneumatikách

Dobrým řešením je střešní box. Jeho hlavní předností je uvolnění místa v zavazadlovém prostoru. Navíc je dostatečně velký pro přepravu lyží, snowboardů a ostatního vybavení. A nezapomeňte si vybrat střešní box s nízkým profilem, který se dodává i pro Seat Tarraco, protože méně ovlivňuje aerodynamiku vozidla a minimalizuje tak zvýšení spotřeby paliva.

Všechny uvedené prvky (nosiče lyží, střešní box, plný zavazadlový prostor...) mají vliv na jízdu, proto byste měli řídit se zvýšenou opatrností. V první řadě před odjezdem zkontrolujte, zda je tlak v pneumatikách dostatečný pro zcela naložený vůz. Za jízdy pak „předcházejte náhlému brzdění a prudkému otáčení volantem, které by mohlo způsobit pohyb zavazadel a přepravovaných předmětů. A pamatujte, že zcela naložený vůz má delší brzdnou dráhu. Udržujte proto více než dostatečný bezpečnostní odstup,“ zdůrazňuje odborník na řízení.

Pokud je vozovka pokryta sněhem, musíte řídit velmi opatrně a předvídat místa s nízkou adhezí, například s náledím. Je důležité mít plnou nádrž paliva, abyste „v případě mechanické poruchy nebo nehody mohli používat topení, dokud nepřijede pomoc,“ varuje Jordi.

A jeden tip na závěr: neřiďte v kabátu, který omezuje pohyblivost a zpomaluje reakce na nenadálé situace.

Komentáře ke článku