Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Auto na pařížské výstavě Rétromobile

Škoda Auto na pařížské výstavě Rétromobile

V expozici bude i Laurin & Klement BSC z roku 1908

Na 45. ročníku přehlídky Rétromobile na pařížském výstavišti Portede Versailles, která se koná od 5. do 9. února, nebude chybět ani expozice značky Škoda.

Kromě konceptu Vision E z roku 2017 v ní návštěvníci naleznou i atraktivní kousky ze samotného počátku existence automobilky. Jejím prvním výrobním programem byla jízdní kola, která zastupuje replika modelu Slavia z roku 1896. Oproti dnešním bicyklům je se svými osmnácti kilogramy téměř dvakrát těžší, má jediný převod a marně bychom na něm hledali volnoběh nebo brzdy.

V roce 1908 vznikla dvanáctikusová série sportovního vozu Laurin &Klement BSC, jehož jediný zachovaný exemplář je rovněž na Rétromobile vystaven. Pohání jej řadový kapalinou chlazený dvouválec o objemu 1399 cm3, dávající výkon 12 k (8,8 kW). Maximální rychlost dosahuje 75 km/h. 

Škoda Sport závodil až do počátku šedesátých let

Do francouzské metropole míří také slavný speciál Škoda Sport, který se s posádkou Bobek – Netušil zúčastnil čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Doprovodí jej škodovácká klasika z přelomu padesátých a šedesátých let Octavia.

Komentáře ke článku