Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Motiv jako ukázka budoucí mobility

Motiv jako ukázka budoucí mobility

Gordon Murray přichází s elektrickým autonomním modulem

Legendární konstruktér monopostů formule 1 značek Brabham a McLaren a posléze tvůrce supersportu McLaren F1, původem Jihoafričan Gordon Murray během výstavy Move 2020 v Londýně představí svůj nejnovější projekt Motiv - elektricky poháněný jednomístný autonomní modul s jedinými křídlovými dveřmi.

Murray Motiv

Projekt vozidla Motiv vytvořilo studio Gordon Murray Design společně se společnostmi Delta Motorsport a itMoves. Autonomní platforma Motiv je navržena tak, aby mohla být použita pro dopravu jedné osoby, přepravu zboží i jiné účely.

Koncept těží z odborných znalostí Murrayova konstrukčního studia s výrobou velmi lehkých vozidel. Využívá Murrayovu technologii iStream Superlight, založenou na použití nosné struktury z lehkého extrudovaného hliníku s vysokou tuhostí, kompozitních panelů a dveří, takže celek má hmotnost pouhých 450 kilogramů.

Murray Motiv

 Motiv je dlouhý pouze 2537 milimetrů. Má pohon trakčním elektromotorem o výkonu 20 kW, napájeným kapalinou chlazeným akumulátorem o výkonu 17,3 kWh. Má mít dojezd na jedno nabití až 100 kilometrů a dosáhne rychlosti až 65 km/h. Modul nabízí pohodlné místo pro jednoho cestujícího s integrovaným systémem HVAC a prostorem pro umístění notebooku nebo nákladový prostor s objemem 1100 litrů.

Murray Motiv

„Motiv má potenciál proměnit budoucí mobilitu. Nejlepší způsob, jak učinit jakékoli vozidlo komerčně životaschopným a nákladově efektivním, a zároveň zajistit prvotřídní účinnost, je vyrobit jej co nejlehčí a zároveň zachovat co nejvyšší úroveň bezpečnosti. Pro Motiv jsme použili naši technologii iStream k vytvoření ultralehké nosné konstrukce karoserie, která nám umožnila zhotovit vozidlo, které je kompaktní, rafinované, bezpečné i univerzální a přitom zůstává schopné dosahovat významného dojezdu,“ uvádí Gordon Murray.

Motiv není Murrayovým prvním pokusem o vstup do světa malých městských vozidel. Už před několika lety s využitím technologie iStream přišel s unikátními vozidly T.25 a T.27. Nepodařilo se mu ale pro ně najít partnery pro realizaci sériové produkce, byť v roce 2013 zájem o spolupráci projevil výrobce motocyklů Yamaha.

Murray Motiv

 

Komentáře ke článku