Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Za ekologickou likvidaci vraku nic neplatíme

Za ekologickou likvidaci vraku nic neplatíme

Vyhneme se tím navíc pokutě

Jedním z důvodů, proč se stále na ulicích potkáváme s vozy, které zde majitelé ponechali napospas osudu, je i obava z toho, že jejich likvidace přijde na pěkné peníze.

Opak je však pravdou. Pokud se autovraku zbavíme ekologicky, což nám ostatně ukládá i zákon, nic nezaplatíme a někdy dokonce za to stržíme nějakou tu korunu. Každopádně se vyhneme pokutě až 20 000 Kč za odstavení doslouživšího automobilu na pozemní komunikaci nebo na místě, kde ohrožuje životní prostředí či narušuje estetický vzhled obce, popřípadě krajiny (tedy prakticky všude…). 

Ponechání autovraku napospas osudu může jeho majitele příjít až na 20 000 korun

Budeme proto raději kontaktovat nejbližšího autorizovaného zpracovatele autovraků a dohodneme se s ním, zda mu vůz dovezeme sami nebo bude nutný odtah. Při předání budou po nás požadovány doklady k vozidlu a občanský průkaz. Pokud nejsme vlastníky, připravíme si plnou moc a u firemních aut rovněž výpis z obchodního rejstříku.

Odvezeme si naopak doklad o ekologické likvidaci. Ten po nás budou chtít na dopravním odboru příslušného úřadu během vyřazování z registru.

Jak jsme již uvedli, nebude po nás žádána žádná finanční úhrada. Naopak můžeme obdržet určitou částku, a to v rozmezí od 1000 do 3000 korun. Problém nastává, pokud je auto neúplné, například bez karoserie, převodovky či motoru. V takovém případě to už pro nás zadarmo být nemusí. Každopádně je lepší se na to předem informovat.

Komentáře ke článku