Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vnějším zrcátkům zvoní umíráček

Vnějším zrcátkům zvoní umíráček

Řidič se místo do nich bude dívat na displej

Lexus představí na autosalonu v Ženevě technologii digitálních vnějších zpětných zrcátek. Je prozatím určena pro hybridní sedan ES 300h.

Systém nahrazuje klasická vnější zpětná zrcátka kompaktními kamerami s vysokým rozlišením, propojenými s displeji v kabině. Ty omezují nebo zcela eliminují slepý úhel výhledu a automaticky se přizpůsobují tak, aby zprostředkovaly rozšířené zobrazení v situacích, kdy vozidlo zatáčí nebo couvá.

Díky ergonomickému řešení může řidič lépe kontrolovat situaci kolem vozu při menším natáčení hlavy do strany. Dvě pětipalcové barevné obrazovky jsou zabudovány v základně předních sloupků. Kamery jsou vestavěny do štíhlých aerodynamických pouzder a opatřeny vestavěným vyhříváním, které zamezuje zamrzání nebo zamlžování. Navíc jsou umístěny tak, aby obraz neblokovaly dešťové kapky nebo sníh. 

Obrazovka je ve stejné výši, jako bývala klasická zrcátka

V případě potřeby může šofér zapnout funkci odmlžování tlačítkem na přístrojové desce. Zařízení dále disponuje luminiscenčním detektorem, který v noci potlačuje oslňování od světlometů vzadu jedoucích aut.

Při aktivaci ukazatele směru nebo zařazení zpátečky se digitální zpětná zrcátka samočinně přepnou do režimu rozšířeného zobrazování oblasti podél automobilu a za ním, čímž eliminují slepý úhel výhledu. Na změnu způsobu zobrazení upozorňuje ikonka v rohu displeje.

Během parkování jsou do obrazu doplňovány referenční vodící čáry, ukazující vzdálenost 20 a 50 centimetrů od zadního nárazníku, respektive 50 centimetrů podél obou boků. Na komunikaci mimo město pak čáry v rychlosti do 70 km/h znázorňují pět, deset nebo patnáct metrů ve směru jízdy. Při vyšší rychlosti to je pět, deset, patnáct a třicet metrů.

Komentáře ke článku