Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Pomocník do bezemisních zón

Pomocník do bezemisních zón

Přepne plug-in hybrid do elektrického režimu

Nová služba BMW eDrive Zones automaticky aktivuje čistě elektrický jízdní režim, jakmile vozidlo vjede do vymezené oblasti, například nízkoemisní zóny.

Na počátku stál pilotní projekt v nizozemském Rotterdamu. Zde 50 řidičů plug-in hybridů dostalo v aplikaci pomocí GPS souřadnic definované centrální oblasti města. Při vjezdu do některé z nich jim byl sdělen požadavek, aby svůj vůz uvedli do čistě elektrického režimu Max eDrive. Už po několika měsících bylo zřejmé, že absolvovali kolem 90 procent všech cest ve vymezených oblastech pouze na elektřinu. 

Režim Electric je do bezemisních zón ideální

BMW eDrive Zones využívá technologii zónového monitorování (geofencing) prostřednictvím GPS. Přepnutí do zcela elektrického jízdního módu probíhá automaticky. Je-li služba aktivní, je každá dostupná zóna eDrive graficky zvýrazněna na kontrolním displeji.

Na něm se také zobrazuje samočinný přechod do fáze Electric, jakmile auto do ní vjede. To se pak pohybuje s nulovými lokálními emisemi tak dlouho, dokud to umožní stav nabití vysokonapěťového akumulátoru. Pokud dojde k jeho vybití, spouští se spalovací motor.

BMW eDrive Zones je aktuálně k dispozici ve všech variantách plug-in hybridních automobilů BMW 745e, BMW X5 xDrive45e a BMW 330e. Další budou postupně následovat.

Komentáře ke článku