Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ruská ruleta za volantem

Ruská ruleta za volantem

Kombinace alkoholu a drog bývá smrtící

V roce 2018 došlo u nás vlivem požití alkoholu nebo drog před jízdou ke 4900 dopravním nehodám. O život při nich přišlo 76 lidí..Za velmi alarmující lze považovat 58% podíl (2818 nehod) řidičů s naměřenou hladinou alkoholu v krvi 1,5 ‰ a více. Pokud se ohlédneme do historie, zjistíme, že v letech 1993-2018 mělo každé desáté úmrtí na silnici tuto příčinu. 

V posledním čase navíc stále více lidí sahá po drogách. V již vzpomenutém roce 2018 způsobili 314 nehod. Vůbec nejhorší je kombinace různých návykových látek.

Pravděpodobnost střetu s těžkým zraněním či úmrtím je v těchto případech až 200x vyšší. A to už je opravdu stejné, jako bychom hráli ruskou ruletu s ostře nabitým revolverem,“ uvedl plk. Mgr. Pavel Žíha, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Jeden z častých mýtů se týká reakce organismu na malé množství „něčeho ostřejšího“ v krvi. Skutečností však je, že již při hodnotě do 0,5 ‰ se zvyšuje riziko nehody až třikrát, při 0,8 ‰ už desetkrát.

Dlouholetým výzkumem bylo prokázáno, že u alkoholu, konopí, heroinu či dalších opiátů patří mezi negativní účinky na chování například prodloužená reakční doba, snížená pozornost, ospalost nebo potíže s vykonáním několika současných úkonů při ovládání vozidla. Po konzumaci amfetaminů, kokainu a takzvané extáze se navíc přidávají přílišná sebedůvěra, agresivita a riskování za volantem,“ podotkl Lukáš Hutta, výkonný manažér Asociace Záchranný kruh.

 

Komentáře ke článku