Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Globální autoprůmysl se může propadnout až o 75 %

Globální autoprůmysl se může propadnout až o 75 %

Potíže se nevyhnou ani tomu českému

Podle pojišťovny Coface riziko ohrožení autoprůmyslu výrazně vzrostlo.

Již v loňském roce čelilo toto odvětví mnoha potížím. Na hlavních trzích klesal prodej automobilů, například ve Spojených státech meziročně o 11 a v Číně o 9,6 procenta. V Evropě se snížil počet registrací nových vozidel během letošního ledna a února o 7,4 procenta.

To vše proběhlo ještě před nástupem pandemie koronaviru. Ta samozřejmě situaci radikálně zhoršila.

Předpokládáme, že v příštích měsících spadne produkce celosvětově přibližně až o 75 procent. V Číně se odbyt osobních automobilů propadl o téměř 80 procent. Podobný vývoj můžeme očekávat také v Evropě a USA, postižených nemocí Covid-19,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro ČR a SR. „Přestože se český a slovenský automobilový průmysl vypořádával s různými globálními výzvami, zůstal atraktivní díky svým mzdovým nákladům a kvalitativní konkurenceschopnosti. Nicméně ani tyto faktory jej při současné bezprecedentní míře poklesu poptávky pravděpodobně nezachrání.

Komentáře ke článku