Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Konstruktér Lexusu IS F jde do důchodu

Konstruktér Lexusu IS F jde do důchodu

Jaguči se podílel na všech generacích Toyoty Supra

Ve svých 65 letech odchází na odpočinek spolutvůrce kultovní Toyoty Supra Jukihiko Jaguči. Jeho rukopis ale nese například i Lexus IS F.

K Toyotě nastoupil absolvent Tokyo Metropolitan Institute of Technology v roce 1977. Nejprve se zabýval elektronickými prvky pro Toyotu Crown. Později se specializoval na snižování hluku a vibrací.

V té době se rodila první generace Supry a Jaguči ji pomáhal na svět, stejně jako třem jejím následovnicím. Současně navrhl první Lexus v dějinách, model LS 400, a sportovní SC. Pracoval také na v Evropě neznámé, ale v zemi vycházejícího stupně nesmírně populární Toyotě Chaser. 

Jukihiko Jaguči u Lexusu RC F

V roce 2001 se stal šéfem plánovacího oddělení Lexusu. O dva roky později pak stanul v čele malého týmu, jehož členy si sám vybral. Společně postavili Lexus IS F, prvního příslušníka dynamické řady F.

Chtěl jsem vytvořit auto, které promění každý okamžik za volantem v čiré potěšení, vůz, jehož řízení vás pokaždé naplní radostí a hlubokým prožitkem,“ svěřil se později. Tuto filozofii vtělil rovněž do kupé RC F a sportovního sedanu GS F.

Jaguči zároveň proslul coby velký příznivec vidlicových nepřeplňovaných motorů. Preferoval je kvůli lineárnímu růstu točivého momentu, okamžité reakci na sešlápnutí plynu a pro jejich nádherný zvuk.

Komentáře ke článku