Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Před sto lety vznikl první škodovácký servis

Před sto lety vznikl první škodovácký servis

Eska sídlila ve Valdštejnské jízdárně

Servis a opravy nejdříve bicyklů, záhy i motocyklů a automobilů značky Laurin & Klement se zpočátku realizovaly přímo v továrně v Mladé Boleslavi. Další eventualitou pro tehdejší motoristy byli zruční řemeslníci z jiných oborů.

To se však časem ukázalo jako nedostatečné a nepraktické, a tak přesně před sto lety, v červnu 1920, byl v Praze otevřen první firemní autoservis.

Provozovala ho společnost Elka, výzbroj a opravy automobilů. Její název vznikl fonetizací zkratky L&K („el-ká“). Sídlila ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně, což vzhledem k historickému odkazu této budovy vzbudilo velký ohlas. 

Autoopravna z roku 1920 se od těch dnešních diametrálně lišila, a to nejen vstupem do objektu

Firma kromě oprav vozů, kterých plánovala ročně zhruba 500, fungovala i jako sklad pneumatik, nabízela prodej náhradních dílů a dokonce také brala do komise ojeté automobily.

V roce 1929 byla začleněna do Škodových závodů. Ty ji ve třicátých letech přenechaly Akciové společnosti pro automobilový průmysl (ASAP) za 1 000 000 korun.

Další, již vynucená změna majitele proběhla v roce 1945, kdy Elka přešla pod křídla českobudějovického Palu. Kolem roku 1950 nastala její likvidace.

Komentáře ke článku