Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ojeté stylovky rychle pozbývají na ceně

Ojeté stylovky rychle pozbývají na ceně

Firemní vozy mohou být dobrou volbou

Lidé mnohdy koupi použitého vozu považují za riskantní záležitost. Paradoxně může velkou roli v tomto ohledu hrát interiér, který na celkový technický stav vozidla nemá vliv. Ovšem pokud auto nemá konstrukční závady, při správné údržbě a servisu by jeho hodnota neměla příliš klesat.

Důležitá je rovněž značka. Loňský průzkum inovační laboratoře AuresLab ukázal, že na českém trhu za prvních pět let provozu nejméně pozbývají na ceně škodovky, volkswageny a toyoty. Naopak největší pokles byl zaznamenán u automobilů Citroën, Peugeot a Renault.

Zajímavý je také pohled na vývoj u ročních vozů. Po prvním roce nebo přibližně 20 tisících ujetých kilometrech nejrychleji ztrácejí stylové modely, například Fiat 500, Citroën DS3 a Mini Cooper,“ uvedl výkonný ředitel AuresLabu Stanislav Gálik. Podle údajů společnosti Cebia, která se analýzou obchodu s ojetinami zabývá, může roční vozidlo spadnout i na 80–65 % původní ceny.

Posledním faktorem je účel užívání. Zde jsou na tom nejhůře auta z půjčoven. Firemní vozy neměly dříve dobrou pověst, dnes ale může být taková minulost i výhodou. Sledovací systém GPS, kterým jsou často vybaveny, totiž neumožňuje řidičům s nimi závodit nebo je využívat v nevhodných terénech. Navíc o ně bývá dobře postaráno a nehrozí ani stáčení kilometrů.

Komentáře ke článku