Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Učiliště funguje ve Škodovce již skoro sto let

Učiliště funguje ve Škodovce již skoro sto let

První žákovský vůz vznikl v sedmdesátých letech

Za několik týdnů představí studenti Středního odborného učiliště Škoda Auto sedmý žákovský vůz. Půjde o model Scala v karosářském provedení spider. Pokud však zapátráme po kořenech této tradice, dostaneme se hluboko do minulosti.

Už ve dvacátých letech minulého století hledala automobilka způsob, jak nejlépe připravit budoucí pracovníky. V roce 1927 proto otevřela v Mladé Boleslavi svou vlastní učňovskou školu. Postupem doby přibývalo nabízených technických a řemeslných učebních oborů. Po roce 1970 již bylo dostupné i čtyřleté studium, zakončené maturitou. 

Už před bezmála půlstoletím se rozhodli uční v Mladé Boleslavi postavit vlastní auto

Mnoho učňů absolvovalo praxi ve vlastním závodě. Navštěvovali také továrny na výrobu automobilů v jiných zemích střední a východní Evropy, například v tehdejší NDR. To vše se stalo popudem k tomu, že v roce 1975 začaly vznikat v dílnách učiliště čtyři prototypy Škody Buggy typ 736. Jeden z nich se dochoval až do současnosti a je součástí expozice Škoda Muzea.

Po delší pauze navázala na tento počin v roce 2014 konstrukce s názvem Citijet, dvoumístná verze Škody Citigo. Zatím posledním dovršeným projektem se stal loni pickup Mountiaq, vycházející z Kodiaqu.

Komentáře ke článku