Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Noc na dálnici může být zrádná

Noc na dálnici může být zrádná

Únava plodí osudové chyby

Ze statistiky Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2012–2019 vyplývá, že za posledních osm let zahynulo na dálnicích v České republice 228 lidí a 590 utrpělo těžká zranění. Jen za minulý rok vyhaslo na těchto typech komunikací 31 životů.

Varujícím údajem je také přibližně třetinový podíl smrtelných nehod u posádek nákladních aut. Přes 30 % incidentů s fatálními následky se stává v nočních hodinách.

Únava za volantem však není jedinou příčinou. Často se šofér plně nevěnuje řízení motorového vozidla nebo nepřizpůsobí svou jízdu aktuální situaci. Poslední dobou se také nezřídka vyskytují případy vjetí do protisměru. 

Nehody na dálnicích mají mnohdy závažné následky

Problémem je mnohdy rovněž dodržování správného odstupu od vpředu jedoucího vozu. „Bezpečný rozestup představují za sucha dvě vteřiny. To je při stokilometrové rychlosti asi padesát metrů. Za mokra by to měly být vteřiny tři,“ uvedl major Ing. Dušan Uhlík, velitel stanice Karlovy Vary HZS Karlovarského kraje.

Základním pravidlem odpovědného cestování po dálnici je však jízda vždy v pravém pruhu, a to i tehdy, když jsou k dispozici tři nebo ještě více jízdních pruhů. Samozřejmě, pokud se neblíží předjetí pomalejšího automobilu či jiná překážka.

Komentáře ke článku