Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Autem převezeme i paddleboard

Autem převezeme i paddleboard

Zásadně však na střeše, ne v interiéru

Léto patří vodním sportům. Mnoho z nich, například potápění nebo paddleboarding, vyžaduje specifické vybavení, jehož správné přepravě automobilem je nutné věnovat náležitou pozornost, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti.

Pokud chceme jet na pláž, musíme si poradit s velkými rozměry více než tři metry dlouhého paddleboardu a mít dostatečně velký zavazadlový prostor pro potřebné potápěčské vybavení,“ říká Mariona Geaová, která se pravidelně plaví na paddleboardu ve vodách Středozemního moře.

Potápěčské vybavení a příslušenství i potřeby pro paddleboarding je nutné v zavazadlovém prostoru zajistit proti nežádoucímu pohybu za jízdy. Také je důležité, aby byl náklad rovnoměrně rozložený, a neovlivnil tak rozložení hmotnosti vozidla. Pádla a láhve na stlačený vzduch se musejí v zavazadlovém prostoru bezpečně zajistit, aby nedošlo k úrazu. List pádla by měl směřovat dopředu. Hruška pádla se popruhem připevní k oběma stěnám zavazadlového prostoru. Potápěčské láhve na stlačený vzduch se ukládají vodorovně a kolmo k sedadlům. Jejich zajištění popruhy zabrání volnému pohybu za jízdy.

Přestože zní myšlenka převážet paddleboard uvnitř vozu lákavě, není to ani bezpečné, ani realizovatelné, protože při nehodě by byl plovák vymrštěn dopředu. Kromě toho hrozí za takovou přepravu paddleboardu v zemích, jako je Španělsko, pokuta od 80 do 200 eur. Nejlepší způsob, jak paddleboard přepravit, je naložit ho na střešní nosič a správně zajistit. „Část s ploutví musí směřovat dopředu, aby se zabránilo postupnému sklouznutí plováku z vozu,“ vysvětluje Mariona.

Náklad na střešním nosiči by neměl přesahovat délku vozidla. V závislosti na modelu se však může stát, že paddleboard bude přece jen trochu přečnívat. Pokud to bude vzadu o více než jeden metr, musíme podle českých pravidel silničního provozu připevnit k jeho zadnímu konci červený praporek o rozměrech 300 x 300 mm. 

Náklad musíme vždy důkladně upevnit

U modelů o délce více než čtyři a půl metru, jakými jsou Leon Sportstourer nebo Seat Tarraco, se plovák snadno vejde do půdorysu vozidla a žádné označení není nutné. „To je výhoda pro nafukovací paddleboardy, které můžeme takto přepravovat bez nutnosti je pokaždé nahustit a vypustit,“ uvádí Mariona.

Musíme rovněž zohlednit nákladem zvýšenou hmotnost vozu. S cestujícími, věcmi v zavazadlovém prostoru, patnáctikilovou desetilitrovou kyslíkovou láhví a paddleboardem o váze deseti kilogramů by mohl být tlak v pneumatikách nedostatečný. Před prvním vyjetím bychom proto měli zkontrolovat tlak v pneumatikách a případně ho přizpůsobit vyšší hmotnosti vozu. Nedostatečné nebo nadměrné nahuštění pneumatik může vést k jejich poškození nebo rychlejšímu opotřebení.

Za jízdy s nákladem na střešním nosiči se snažíme udržovat konstantní rychlost, která je nižší než obvykle. Také se vyvarujeme náhlé akcelerace nebo nenadálému brzdění.

Mariona upozorňuje, že „při přepravě plováku na střeše se zvyšuje aerodynamický odpor vzduchu a přední část se mírně posune vzhůru a dozadu“. Pokud se však plovák začne posouvat příliš daleko nebo ze strany na stranu, zastavíme na bezpečném místě a náklad lépe zajistíme.

Vyšší hmotnost prodlužuje brzdnou dráhu auta, takže je důležité, abychom udržovali větší bezpečnostní odstup od vpředu jedoucího vozidla. V současnosti již velmi rozšířený adaptivní tempomat ACC (Adaptive Cruise Control) pomáhá přizpůsobovat rychlost jízdy požadavkům řidiče a dopravní situaci.

Komentáře ke článku