Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Předzvěst revolučních časů

Předzvěst revolučních časů

Před padesáti lety vznikl Volkswagen K70

Volkswagen představil 20. října 1970 na tiskové konferenci v Salzgitteru model K70 společně s výrobním závodem vybudovaným speciálně pro produkci tohoto vozidla.

Volkswagen přešel s kapalinou chlazeným motorem a pohonem předních kol u K70 na koncept, který byl pro tuto značku zcela nový, ale později se úspěšně prosadil ve vozech Passat a Golf.

K70 disponoval podvozkem s nezávislým zavěšením všech kol. Mimořádně dlouhý rozvor umožnil vytvořit prostorný interiér. Vyztužený skelet karoserie byl doplněn deformačními zónami na přídi a zádi, uložením palivové nádrže v chráněném prostoru vzadu a sériově dodávanou přípravou pro bezpečnostní pásy na všech sedadlech. 

Karl-Günter Queisser u vozu, který ho provází podstatnou část jeho života

Sedan se stupňovitou zádí navrhl Claus Luthe, jeden z nejvýznamnějších automobilových designérů své doby. Prvky jeho rukopisu charakterizovaly i pozdější bestsellery Volkswagenu, například Golf nebo Polo.

Karl-Günter Queisser je jedním z těch, kteří bezprostředně zažili příchod K70 a dobu dalšího rozkvětu firmy. Dnes 79letý muž zahájil v roce 1970 svou kariéru ve Volkswagenu v Salzgitteru jako malíř a lakýrník. Svůj první K70 si pořídil už na podzim 1971. Vlastní ho dosud a zúčastňuje se s ním nejrůznějších soutěží a srazů.

Komentáře ke článku