Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Automatická veřejná doprava na přání

Automatická veřejná doprava na přání

Toyota v ní použije elektromobily e-Palette

Toyota vyvinula systém řízení provozu elektrických vozidel e-Palette ve veřejné dopravě. Nasadí ho v připravovaném japonském městě budoucnosti Woven City.

Skládá se z částí pro připojení autonomních aut a lidí. Záměrem je nabízet přepravu tam, kde je zrovna potřeba. Dopravní plány lze flexibilně měnit, přičemž vozy se automaticky odesílají a vracejí podle požadavků v reálném čase. 

Pohled do interiéru elektromobilu e-Palette

Samočinně jsou také detekovány abnormality, a pokud k nim dojde, automobil je vrácen do depa a místo něj vyjede náhradní. Součástí je takzvaná vizuální správa, která umožňuje jedné osobě starat se o několik vozidel, což snižuje počet potřebných pracovníků.

Elektromobil e-Palette s automatizovanými jízdními funkcemi absolvoval svoji premiéru na loňském autosalonu v Tokiu. Poprvé měl být použit v autobusovém transportu pro sportovce a související personál během olympijských a paralympijských her 2020. Ty však byly kvůli pandemii koronaviru odloženy na příští rok.

Komentáře ke článku