Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Autobazary žádají vládu o otevření

Autobazary žádají vládu o otevření

Argumentují venkovními provozovnami

Vláda v souvislosti s šířením koronaviru uzavřela 22. října loňského roku v podstatě celý maloobchodní prodej. Kromě třítýdenního uvolnění tak od té doby nemohou provozovat svoji činnost ani prodejci ojetých automobilů.

Od tohoto týdne by měla začít první vlna rozvolňování a s ním související otevření některých maloobchodů. Podle ministra Havlíčka by se mělo jednat především o tzv. venkovní prodej, včetně farmářských trhů, venkovních výběhů ZOO a botanických zahrad.

Mezi typické příklady venkovního prodeje patří i prodejci ojetých vozů, na které se, ale v prohlášení ministra pravděpodobně zapomnělo. Předseda asociace APPAA Petr Přikryl tomuto rozhodnutí nerozumí. „Drtivá většina prodejen je pod širým nebem, navíc při rozloze tisíců metrů čtverečních se lze jenom těžko domnívat, že by mohlo dojít k nějakému blízkému kontaktu mezi zákazníky, ke kterému běžně dochází například v prodejnách potravin.

Podle Přikryla autobazary navíc již v minulosti investovaly nemalé částky do bezpečnostních a hygienických opatření a jsou tak připraveny zajistit naprosto bezpečný provoz. „Vozy jsou pravidelně dezinfikovány, každému klientovi by se věnoval jeden prodejce, v provozovnách jsou k dispozici jednorázové rukavice i dezinfekce, pracovníci nosí respirátory, a navíc jsou povinně testováni,“ přibližuje některá opatření Přikryl.

Věřím, že vláda své rozhodnutí ještě přehodnotí a uzná všechny důvody, které jsme předložili pro zajištění bezpečného prodeje ve venkovních prostorech a dodrží, tak i slib, který ministr Havlíček učinil v televizi CNN Prima NEWS dne 24. října loňského roku,“ říká Přikryl. Ministr doslova řekl: „Ten důvod těch restrikcí není pouze v tom, že se sleduje, kde jsou ta ohniska té nákazy, ale to, aby se zabránilo sociálním kontaktům. Nicméně pravdou je, že až se začne uvolňovat, tak je velmi pravděpodobné, že zrovna třeba tato oblast bude jedna z prvních uvolněných.“

Komentáře ke článku