Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Lappi příští rok jen ve vybraných podnicích

Lappi příští rok jen ve vybraných podnicích

Rozhodl se tak dobrovolně

Stejný tým, ale jiný program. Esapekka Lappi už má jasno o své budoucnosti. Fin sice bude i v příští sezoně rallyeového mistrovství světa závodit za Hyundai, absolvuje ale pouze vybrané soutěže ve třetím voze stáje. Nejde o překvapivý tah. Tento scénář se jevil pravděpodobně už od doby, kdy Hyundai potvrdil, že vedle Thierryho Neuvilla bude příští rok druhým permanentním jezdcem Ott Tänak. Šampion z roku 2019 se k jihokorejské značce vrátí po ročním působení u M-Sportu.

Ačkoli Lappiho přesun do role příležitostného účastníka je veřejnosti oznámen až po příchodu Otta Tänaka, jde o dobrovolné rozhodnutí finského jezdce: „Pochopil jsem, že když budu tak často pryč, nebude to doma stoprocentní. Věřím proto, že díky tomuto programu lépe skloubím soukromý život se závoděním. Udělám vše proto, abychom to s dětmi zvládali lépe. Také si myslím, že když bude vše doma lépe fungovat, budu během závodních víkendů spokojenější, více motivovaný a celkově budu mít lepší pocit. Jsem si tedy jistý, že se to projeví i na výsledcích,“ vysvětluje.

Pro Lappiho, který se k Hyundai přesunul letos od Toyoty, jde o první kompletní ročník ve WRC od roku 2019. Před závěrečným podnikem mu patří průběžná šestá pozice. Během roku zažil několik světlých momentů, mezi které se řadí například pódiové výsledky z Chorvatska (3.), Portugalska (3.), Sardinie (2.) a Estonska (3.). Nejednou ale také havaroval. Bouračkami skončila jeho vystoupení v Mexiku, Finsku, Chile a na Středoevropské rallye. Zejména draho ho přišly mexická a středoevropská nehoda. Zatímco v prvním případě před incidentem vedl, ve druhém mu patřilo třetí místo.

Šéf stáje Cyril Abiteboul si od pokračující spolupráce s Lappim slibuje nemalý přínos: „Jeho rolí bude podporovat Thierryho s Ottem v šampionátu. Kromě toho se bude soustředit také na vývoj vozu. Letos ukázal, že je v tomto obzvlášť dobrý. Věříme, že to bude ohromná síla, která nám pomůže dosáhnout našich cílů a dalších vítězství,“ domnívá se Francouz.

Jak přesně bude Lappiho program v sezoně 2024 vypadat, zatím není jasné. Cyril Abiteboul už ale prozradil, že s jistotou nastoupí ve Švédsku. Rovněž má odjet více než polovinu sezony.

Esapekka Lappi za rok pojede ve WRC jen některé soutěže. Foto: Hyundai Motorsport



S vozy nejvyšší specifikace rallyeového MS závodí Lappi od roku 2017. Kromě Hyundai a Toyoty (2017-2018, 2022) působil také u Citroënu (2019) a M-Sportu (2020). Svého nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2017 před domácími fanoušky. Tehdy již při svém čtvrtém startu mezi elitou zvítězil. Dodnes jde o jeho jediné vítězství. V konečném pořadí šampionátu se umístil nejlépe v roce 2018, kdy skončil pátý. Pomineme-li účinkování 32letého jezdce v nejvyšší kategorie rallye, má na kontě i titul mistra světa v kategorii WRC 2 (2016) a je rovněž mistrem Evropy (2014).

 

Šanci mají Sordo i Mikkelsen



Otázkou zatím zůstává mimo jiné i to, s kým se bude Lappi za volantem třetího vozu Hyundai střídat. Letos se o toto auto na začátku sezony dělili Dani Sordo s Craigem Breenem. Ir ale poté tragicky zahynul při nehodě během testování před Chorvatskou rallye. Poté odjel většinu soutěží právě Sordo, v akci se ale ukázal také Teemu Suninen.

Mezi kandidáty na sedačku pro příští sezonu jsou opět Sordo se Suninenem. U čtyřicetiletého Španěla se sice dlouho spekulovalo o konci kariéry, nakonec ale dal najevo, že chce i příští rok pokračovat. Mluví se ale také o několika současných jezdcích WRC 2. Jsou jimi šampion Andreas Mikkelsen, Emil Lindholm, Adrien Fourmaux nebo Oliver Solberg. Lindholm je členem juniorského programu jihokorejské značky. Solberg hájil barvy Hyundai v elitní třídě již loni.

„Celou sestavu ještě oznámit nemůžeme. Zatím si totiž nejsme jistí a chceme také vidět, jak to bude vypadat u konkurence. Věřím, že Toyota přijde s oznámením velmi brzy. Kdybychom měli informace o její sestavě ještě před naším rozhodnutím, bylo by to dobré,“ říká Abiteboul.

Zdroj: DirtFish, Motorsport, Autonoviny, úvodní foto: Hyundai

 

Komentáře ke článku