Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Evans stále vede, Ogier je při chuti

Evans stále vede, Ogier je při chuti

Rallye Monte Carlo – pátek

Elfyn Evans zůstává lídrem Rallye Monte Carlo i po pátečním programu. Brit ale rozhodně nemůže být klidný. Jeho týmový kolega Sébastien Ogier byl totiž na většině rychlostních zkoušek rychlejší a přiblížil se na rozdíl 4,5 sekundy. Nejlepší trojici uzavírá Thierry Neuville.

„Jsem celkem spokojen. Byl to bezproblémový den. Neměli jsme žádné potíže a neudělali jsme ani žádnou chybu. Zkrátka jsme se soustředili sami na sebe a nenechali se strhnout našimi dvěma pronásledovateli,“ hodnotil britský závodník svůj den pozitivně. Neusíná však na vavřínech. „Věci fungují a je samozřejmě hezké, že jsme rychlí. Nejrychlejší ze všech jsme ale dnes nebyli,“ uvědomuje si.

Ve čtvrtek večer zahájil Evans úvodní letošní podnik velmi slibně. Byl totiž nejlepší na úvodních dvou rychlostních zkouškách a druhý den zahajoval s náskokem 15,1 sekundy před Thierrym Neuvillem. Belgičan ale svému soupeři hned na první erzetě dne ukázal, že mu nehodlá nic darovat.

Neuville byl totiž na úvod nejrychlejší a z Evansova náskoku ukrojil 9,8 sekundy. Jezdec Toyoty tak měl najednou k dobru jen něco málo přes pět sekund a na dalším testu to vypadalo, že se jeho soupeř z Hyundai dostane opět o něco blíže. Opak byl ale nakonec pravdou. Neuville se totiž dostal do hodin, což Evansovi umožnilo zvýšit vedení na 18,8 sekundy. Vzápětí se ale na obzoru objevila nová hrozba – Sébastien Ogier.

Francouz, který v minulosti ovládl Rallye Monte Carlo již devětkrát, zajel nejrychlejší čas už na druhé zkoušce dne. Velký krok ovšem udělal na závěrečné dopolední „erzetě“. Tu vyhrál s náskokem 11,2 sekundy před Evansem a kromě toho, že vystřídal Neuvilla na celkovém druhém místě, přiblížil se k vedoucímu Britovi na 10,7 sekundy. Ogier zajel rychlejší čas i na všech odpoledních rychlostních zkouškách. Po pátečním programu tak za svým týmovým kolegou zaostává o pouhých 4,5 sekundy.

Sébastien Ogier představuje pro Elfyna Evanse velkou hrozbu. Foto: Toyota Gazoo Racing


„Těší mě, že jsem zvládl být rychlejší než včera. Je skvělé, že jsem se k němu mnohem více přiblížil. Zdá se, že zbytek víkendu bude zajímavý,“ byl Ogier povzbuzen.

Zatímco osminásobný mistr světa útočí již na svůj desátý triumf v Rallye Monte Carlo, Evans tuto soutěž ještě nevyhrál. Nejlépe zde obsadil druhé místo v roce 2021. Ačkoli v podniku se spolu dvojice popere o triumf, o přímé konkurenty v boji o titul mistra světa nejde. Ogier totiž na rozdíl od Evanse nastoupí stejně jako v předchozích dvou sezonách pouze při vybraných kláních. A právě tato skutečnost se ve zbytku víkendu odrazí na Evansově přístupu.

„Můj cíl je jasný. Chci se soustředit na svou vlastní soutěž a zkrátka jet dobře. Samozřejmě pojedeme rychle, ale nechci začít více riskovat kvůli tomu, abych ho porazil,“ uvažuje rodák z Dolgellau pragmaticky.

Třetí Thierry Neuville ztrácí na první místo 16,1 sekundy.

Klouzačka na ledě


Po úvodních dvou čtvrtečních vložkách se zdálo, že do bitvy o stupně vítězů zasáhne i Ott Tänak. Šampion z roku 2019, který se letos vrací po sezoně u M-Sportu k Hyundai, totiž figuroval na čtvrté pozici se ztrátou 22,8 sekundy na čelo. Jeho naděje ale utrpěly ránu hned na první dopolední rychlostní zkoušce. Estonec se totiž stal jedním z mnoha jezdců, kteří se nechali nachytat ve zledovatělé zatáčce a vycestoval z dráhy ven.

Ott Tänak sice zůstává čtvrtý, stupně vítězů se mu ale vzdálily. Foto: Hyundai Motorsport


„Na ledě jsem byl dlouhý, dostal smyk a zasekl se ve struze,“
popisuje Tänak svou krizovku, ze které mu pomáhali přítomní diváci.

Po první zkoušce dne se sice Tänak propadl na páté místo za Adriena Fourmauxe, hned na dalším testu se ale před něj dostal zpátky. I po pátku sice zůstává v jeho rukou čtvrtá pozice, ztráta na první místo už ale najednou činí 1 minutu, 13 sekund a 6 desetin.

Tänak nebyl jediným jezdcem, který šel ve zmíněné zatáčce ven z trati. Do stejných trablů se dostali mimo jiné také Grégoire Munster a Takamoto Kacuta. Zatímco Munster ze svízelné situace unikl téměř ihned, Kacuta to samé říci nemohl ani v nejmenším. Zpět na trať se s pomocí diváků dostával více než pět minut.

„Udělal jsem chybu, který byla opravdu hloupá. Je to opravdu špatné,“ sypal si Japonec popel na hlavu.

Jako pátý zakončil druhý soutěžní den Adrien Fourmaux. Šesté místo patří Andreasi Mikkelsenovi a sedmé Grégoiru Munsterovi. Kacuta je nyní kvůli velké ztrátě až dvanáctý a do nejlepší desítky mu chybí více než minuta.

Šance na dobrý celkový výsledek už sice v podání Japonce nejsou zrovna valné, naskýtá se mu ale jiná příležitost. V sobotu totiž může pošetřit pneumatiky a získat tak velkou výhodu pro neděli, kdy bude podle nového systému ve hře až 12 bodů. Sám Kacuta se nechal slyšet, že přesně to má v plánu.
Takamoto Kacuta sice nabral velkou ztrátu, stále však může získat slušné body. Foto: Toyota Gazoo Racing


„Budu se snažit pokračovat, pokusím se zlepšit po jezdecké stránce a najít dobré nastavení pro neděli. Stále existují příležitosti, jak získat body a to je v tuto chvíli mým cílem,“ prozrazuje.


Grjazin versus López



Těsný je souboj o vítězství i v klasifikaci WRC 2. Zde si během pátku rozdělili prvenství na rychlostních zkouškách poměrem 3:3 Pepe López a Nikolaj Grjazin. Tato dvojice se hned pětkrát prostřídala na čele průběžného pořadí. Lépe je na tom v tuto chvíli Grjazin s Citroënem C3. Ten má před Lópezem, který usedá za volant Škody Fabia RS, k dobru pouhé 1,3 sekundy. Na příležitost navíc stále číhá i loňský vítěz Yohan Rossel. Francouz ztrácí na vedoucí pozici 6,2 vteřiny.

Grjazin, López a Rossel nebojují pouze o vítězství ve WRC 2. Všichni tři totiž mají nakročeno i k zisku bodů do absolutní klasifikace. V ní se momentálně nacházejí na osmém, devátém a desátém místě.

Vozy Toyota GR Yaris Rally2 zažívají při své světové premiéře lepší i horší okamžiky. Nejrychlejší je zatím Sami Pajari, Fin ale tento víkend jede mimo body do WRC 2. Z jezdců bodujících do této klasifikace se nachází nejvýše pátý Stéphane Lefebvre, a to i navzdory problémům s brzdami na závěrečné rychlostní zkoušce. Jan Solans je šestý.

Nikolaj Grjazin je novým lídrem WRC 2. Foto: Citroën Racing


Návrat do mistrovství světa začal neslavně Bryana Bouffiera, který s novým Yarisem také startuje. Pětačtyřicetiletý Francouz, který Rallye Monte Carlo v roce 2011 vyhrál v rámci IRC a v roce 2014 zde vybojoval druhé místo ve WRC, totiž boural už na první erzetě dne. I jeho nachytal led. V sobotu se do akce vrátí.

Kralující Černý


Ve WRC 3 mají důvod k radosti čeští fanoušci. Jan Černý startující s Fordem Fiesta Rally3 totiž na všech pátečních erzetách zdolal svého jediného soupeře v této kategorii Ghjuvanniho Rossiho s vozem Renault Clio a vede o více než pět minut.

Pokud jde o všechny vozy specifikace Rally3 včetně těch, které do hodnocení WRC 3 tento víkend nebodují, patří Černému druhá pozice. Před ním je pouze Mattéo Chatillon. Francouz má k dobru 32,6 sekundy. Celkově je Černý dvacátý druhý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing

Komentáře ke článku