Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Historické peugeoty se sjely do Prahy

Historické peugeoty se sjely do Prahy

Podívaná na osmdesát vzácných veteránů

Do České republiky se o uplynulém víkendu poprvé v historii sjeli členové veteránského klubu L’Aventure Peugeot. Nabitý program vyvrcholil v neděli odpoledne v plzeňském pivovaru.

Po pátečním příjezdu do Prahy čekalo na všechny účastníky, mezi kterými bylo i osm českých posádek, večerní setkání s představením náplně následujících dvou dní. V soboru ráno pak vyrazil nejstarší vůz Peugeot 172 M z roku 1928 na krátký prolog, který končil na Dvořákově nábřeží. Na stejné místo dorazila i zbývající osmdesátka automobilů. Veškeré peugeoty zde byly více než dvě hodiny vystaveny za velkého zájmu veřejnosti.

Následující etapa, do které se startovalo od 11.30 hodin, přivedla vozy přes Velkou Chuchli k hotelu Pyramida. Po obědě se týmy v půlminutových intervalech vydaly z metropole přes křivoklátské lesy na zámek Zbiroh. Na trase si mohli řidič a spolujezdec vyzkoušet svou souhru v testu přesnosti, při kterém se měřil na setiny sekundy průjezd definovaným úsekem. Nejúspěšnější byl Jacques Marchand s Peugeotem 406 Coupé.

Přímo na nádvoří zbirožského zámku byla po dojezdu vystavena většina z 21 veteránů, které se přihlásily do soutěže elegance. Byl mezi nimi i jediný motocykl – Peugeot P105 z roku 1929. Na účastníky zde rovněž čekal kulturní zážitek včetně vystoupení sólistky pražského Národního divadla Andrey Kalivodové.

V neděli následoval přejezd do Plzně, opět obohacený prověrkou přesnosti. Tu nejlépe zvládla Monika Grandlová s Peugeotem 504 Coupé z roku 1973.

V prostorách plzeňského pivovaru bylo setkání ukončeno při slavnostním vyhlášení. Ceny v Concours d’Elegance si odnesli Eduard Kohout s motocyklem Peugeot P105 (1929), Christian Bottero s Peugeotem 201 CS (1932) a Michael Kreuz s vozem Peugeot 402 z roku 1937.

 

Komentáře ke článku