Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Škoda Auto má nejvýkonnější superpočítač v ČR

Škoda Auto má nejvýkonnější superpočítač v ČR

Zvládne dvě biliardy početních operací za sekundu

Škoda Auto patří mezi přední IT společnosti v ČR. Své postavení nyní posílila uvedením do provozu nejvýkonnějšího firemního superpočítače v ČR v datovém centru ve svém hlavním sídle v Mladé Boleslavi.

Škoda HPC

S výpočetní kapacitou dva petaFLOPS (floating point operations per second) uskuteční dvě biliardy početních operací za sekundu. Umožní tak například výpočetně vysoce náročné simulace jako náhradu za měření v aerodynamickém tunelu nebo uskutečnění virtuálních crash testů místo skutečných nárazových zkoušek s automobily. Společnost Škoda Auto kromě toho využije kapacitu počítače pro vývoj nových bezpečnostních prvků a motorů.

Datové centrum automobilky je navrženo tak, že umožní další růst výpočetní kapacity a zaručuje zároveň maximální zálohování dat. Díky promyšlenému konstrukčnímu uspořádání je energeticky hospodárné.

„S instalací nového vysoce výkonného počítače společnost Škoda Auto dále rozšířila největší podnikové výpočetní centrum v České republice. Důsledně tak pokračujeme ve své cestě k digitální společnosti a vytváříme důležitý technický předpoklad k maximálnímu využití stávajících a budoucích technologií a k dosažení maximální efektivity a hospodárnosti například ve vývojových procesech,“ uvedl při slavnostním uvedení HPC do provozu člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast IT a financí Klaus-Dieter Schürmann.

Vedoucí Škoda IT Klaus Blüm k tomu dodal: „V roce 1969 uvedla automobilka Škoda do provozu první mainframový server značky IBM. S naším novým superpočítačem dnes, přesně o 50 let později, definujeme opět nová měřítka v oblasti IT, avšak ve zcela jiných dimenzích. Náš nový superpočítač disponuje dvěma počítačovými clustery, 1008 výpočetními uzly a 24 192 procesorovými jádry. Celkem s ním dosahujeme výkonu dvou petaFLOPS. Tento výkon je 67miliardkrát vyšší než výkon prvního mainframového serveru v automobilce Škoda.“

Škoda HPC

Výpočetní výkon postupně vzroste až na 15 petaFLOPS, což odpovídá 15 biliardám početních operací za sekundu a tím zhruba desetinásobku rychlosti před uvedením HPC. Oblasti technického vývoje a výroby budou kapacity využívat pro vizualizace, zobrazení ve virtuální realitě a simulace, například pro další vývoj v oblasti ochrany chodců, aeroakustiky a aerodynamiky nebo pro konstrukci motorů.

Ve výpočetním centru se budou ukládat také data propojených aut. Pro uložená data přitom platí maximální požadavky na ochranu. Kromě toho se v rámci vize Green Data, která je součástí strategie Green Future, budou administrativní prostory vytápět mimo jiné i odpadním teplem, které vznikne chlazením výpočetního centra.

Škoda IT je jedním z největších subjektů svého druhu v České republice a patří mezi nejrychleji rostoucí oblasti podniku. Tým expertů, který je odpovědný za nové datové centrum, neustále hledá talentované nové zaměstnance. Aktuálně je vypsaná celá řada volných pracovních pozic - počínaje odborníky na umělou inteligenci přes specialisty SAP až po datové a obchodní analytiky. Na uchazeče tu čekají vysoce moderní pracovní prostředí a technika na nejvyšší úrovni.

Škoda HPC
Škoda HPC

Komentáře ke článku