Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Spor o návrh slavného Porsche 911

Spor o návrh slavného Porsche 911

Dcera bývalého šéfdesignéra chce 20 milionů eur

Komu patří autorská práva na design legendárního Porsche 911? I takový spor, v jehož pozadí jsou pochopitelně peníze, se může rozhořet.

Jistá paní Ingrid Steinecková zažalovala automobilku o horentní sumu 20 milionů eur. Dotyčná dáma je dcerou Erwina Komendy, který u Porscheho pracoval jako šéfdesignér. Nyní se domnívá, že jejímu otci byl upřen copyright na zmíněný model 911 a rovněž jeho předchůdce 356. Uvedenou částku požaduje poněkud nejasně jako „ dodatečnou náhradu v důsledku velkého obchodního úspěchu automobilu v uplynulých sedmdesáti letech“.

Na snímku zleva Erwin Komenda, Ferry Porsche, Ferdinand Porsche a Porsche 356 Speedster

 

Rovněž není zřejmé, jak došla k její výši. Právní zástupci Porsche naopak neochvějně trvají na tom, že devětsetjedenáctku z velké části nakreslil Ferdinand Alexander "Butzi" Porsche, syn zakladatele automobilky Porsche Ferryho Porscheho a vnuk Ferdinanda Porscheho.

Dnes se obě znesvářené strany dozvěděly rozsudek zemského soudu ve Stuttgartu. Ten nároky žalobkyně v plné míře zamítl. Její advokáti ale zvažují odvolání, takže příběh ještě zdaleka není u konce.

Komentáře ke článku