Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Valeo AquaBlade

Valeo AquaBlade

Stěrače budoucnosti ve volném prodeji

Revoluční stěrače Valeo AquaBlade se objevily před několika lety ve vybavení automobilů v prémiovém segmentu. Na podzim tohoto roku budou k dispozici i ve volném prodeji pro většinu modelů na trhu.

Při klasickém čištění předního skla se kapalina stříká 2-3 tryskami umístěnými na krytu motoru nebo na spodní straně rámu skla. Jedná se o prověřené řešení, ale stále více nedostačující vzhledem k potřebám nových automobilů. Automobily mají stále větší čelní skla a při 160 km/h jsou tradiční ostřikovače schopné účinně pokrýt pouze 30 % jeho povrchu. Použití běžného ostřikovače v rychlosti 90 km/h způsobuje, že řidič překoná 50-75 metrů za velmi omezené viditelnosti. Navíc kamery a senzory asistenčních systémů jsou obvykle umístěny v horní části čelního skla, kam proud kapaliny z běžného ostřikovače většinou nedosáhne, zejména při vyšší rychlosti.

Snahou reagovat na tyto problémy je umístění trysek ostřikovače do ramének stěračů. Ale až technologie AquaBlade, patentovaná společností Valeo, u níž byly trysky ostřikovače zabudované do stírací lišty, přinesla výsledky, které výrazně zvyšují bezpečnost účastníků silničního provozu.

Podle výsledků testů provedených německým Fraunhoferovým institutem umožňuje vůz vybavený stěrači Valeo AquaBlade reakci řidiče o 0,315 s rychlejší než u tradičního řešení. To v praxi znamená při rychlosti 50 km/h zkrácení brzdné dráhy o 4 m, což odpovídá šířce přechodu pro chodce. Při 130 km/h je kratší až o 11 m, tedy o dvojnásobek délky vozu.

Nejvyšší verze stěračů Valeo AquaBlade zahrnuje systém zahřívání kapaliny, což v zimě přináší mnohem rychlejší očištění skla od ledu a sněhu. Přitom systém distribuce kapaliny umožňuje snížit objem nádržky kapaliny ostřikovačů, protože díky preciznímu vstřikování kapaliny na sklo lze snížit její spotřebu o polovinu.

 

Komentáře ke článku