Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Výměna řidičských průkazů

Výměna řidičských průkazů

Do konce roku čeká čtvrt milionu řidičů

V průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 626 000 řidičů. Za prvních osm měsíců roku 2018 si o výměnu dokladu požádalo 375 000 řidičů, kterých se povinná výměna týkala. Stále tedy zbývá během letoška vyměnit ještě více než 251 000 průkazů. Jen v říjnu vyprší platnost dalším téměř 48 000 řidičských průkazům.

„K výměně stačí přijít s platným průkazem totožnosti na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností a donést současný řidičák. Výměna dokladu je zdarma a je možné o ni požádat už tři měsíce před vypršením platnosti. Při podání žádosti o vydání průkazu už není nutné od července předkládat papírovou fotografii. Úředníci pořizují fotografie digitální, stejně jako tomu je u občanských průkazů,“ popisuje ministr dopravy Dan Ťok.

V případě, že řidičský průkaz už propadl, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je ve standardní lhůtě zdarma. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do pěti dnů, vyjde ho na 700 korun. Poplatek za vydání nového průkazu je 200 korun. Ten je třeba uhradit například i v případě ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod.

Pokud nepožádáte o nový doklad včas a budete řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskujete pokutu. Na místě to může být až 2000 korun, v případě správního řízení do 2500 korun.

O řidičský průkaz požádalo v srpnu na všech 206 úřadech obcí s rozšířenou působností celkem 85 501 motoristů. Z toho 10 134 žadatelů navštívilo jiný úřad, než pod který spadají svým trvalým bydlištěm. Nový způsob vyřízení tak během druhého měsíce letních prázdnin využilo přibližně 12 % řidičů. Jedná se o obdobný výsledek jako v měsíci červenci, kdy při vyřizování došlo k rozvolnění místní příslušnosti. Za celé letní prázdniny o řidičský průkaz zažádalo celkem 198 430 osob, z toho 25 128 mimo své trvalé bydliště.

Od července je možné na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností vyřídit řidičské průkazy, ale také průkazy profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu bez papírové fotografie. Úředníci stahují fotografie z dostupných registrů nebo žadatele na místě vyfotí. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě ministerstva dopravy.

Komentáře ke článku