Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Mission H24

Mission H24

Závodní vůz na vodík Green GT LM PH2G

V rámci pátého závodu European Le Mans Series (ELMS) na okruhu Spa-Francorchamps se odehrála světová premiéra závodního prototypu Green GT LM PH2G s elektrickým pohonem. Jeho čtyři trakční elektromotory napájí elektrická energie získávaná z palivových článků reakcí vodíku s kyslíkem ze vzduchu. Jediné emise, které tento způsob pohonu produkuje, je vodní pára.

Mission H24 Green GT LM

Během předváděcí jízdy prototyp řídil čtyřnásobný vítěz z Le Mans Yannick Dalmas. Cílem bylo ukázat jednoduchost, spolehlivost a mimořádný závodní potenciál pohonu využívajícího palivové články a vodík. Součástí předváděcí jízdy byla i ukázková zastávka pro dotankování vodíku.

Akce byla součástí projektu Mission H24, v němž spojily síly pořádající organizace závodu 24 hodin v Le Mansu Automobile Club de l’Ouest (ACO) a výrobce experimentálního prototypu GreenGT. Cílem je dostat tuto nejperspektivnější techniku pohonu automobilů do 24 hodin v Le Mansu v roce 2024.

Prototyp Green GT LM PH2G bude vystaven počátkem října na autosalonu v Paříži.

„Vodík je budoucnost, protože naším cílem je mobilita bez emisí. Naším úkolem je vyvíjet vysocevýkonné a z hlediska životního prostředí přívětivé technologie,“ řekl ve Spa prezident ACO Pierre Fillon.

Mission H24 Green GT LM

Komentáře ke článku