Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Raritní Alfa Romeo míří do aukce

Raritní Alfa Romeo míří do aukce

Kus automobilové historie vznikl v jediném exempláři

Dnes už to tak nevypadá a moc se o tom nemluví, ale někteří si ještě určitě pamatují bojového ducha závodních vozů Alfa Romeo na počátku devadesátých let. Bojovalo se na poli cestovních vozů a Alfa si s modelem 155 dokonce odnesla vítězství v německé DTM. V roce 1993 protlo cílovou pásku červené zjevení za řevu dvanácti tisíc otáček. Tou dobou zahnala do kouta  BMW M3 i Mercedes 190E 2.5-16.

 

 

A stejně jako konkurence, měla i Alfa mít v modelovém portfoliu civilní verzi tohoto okruhového speciálu. Vrcholem byla tehdy „pouze“ verze Q4 s technikou z Lancie Delta Integrale. Bohužel se závodní monopost pro silnice nedočkal ani limitované produkce a vznikl pouze jeden prototyp - Alfa Romeo 155 GTA Stradale.

Design měl na starost Sergio Limone, který se podepsal například pod Lancii 037. Prototyp stojí na základech Q4, ale má mnohem aerodynamičtější karoserii. Změnou si prošel i podvozek a motor byl nastaven na závodní specifikaci.

Bohužel pro nákladnou výrobu a zklamání ze strany Fiatu dostal projekt stopku. Vůz byl představen na Bologna Motor Show a na závodní okruh se podíval v roce 1994, když dělal medical car při Velké ceně Itálie. Poté se vůz dostal do skladu a přeprodával se z ruky do ruky.

Tento jediný a unikátní kus historie značky Alfa Romeo právě míří pod aukční kladívko. Dražbu má na starosti síň Bonhams a proběhne na konci tohoto měsíce ve městě Padova u Benátek. Očekává se, že nejvyšší nabídka se bude pohybovat v přepočtu v rozmezí 4 600 000 až 5 700 000 korun.

Komentáře ke článku