Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První místo v losím testu získal Hyundai

První místo v losím testu získal Hyundai

Konkurovat mohl jen Aston Martin

Každoroční soutěž o nejlepší auto roku COTY (Car of the Year) zahrnuje několik disciplín. Jednou z nich je i velmi oblíbený vyhýbací manévr zvaný „losí test“. Letošní ročník má v této kategorii zajímavého vítěze. Stal se jím vodíkový Hyundai NEXO, který testem prošel rychlostí 80 km/h. Jediný, kdo mu mohl z dalších 59 testovaných vozů konkurovat bylo sportovní GT Aston Martin Vantage.

Velkým překvapením pro nás byl výsledek vozu Hyundai NEXO. Progresivní konstrukce NEXA s nejtěžšími prvky poháněcí soustavy vestavěnými vesměs do podlahy se při jízdě projevuje optimálním rozložením hmotnosti mezi nápravy a velmi nízkou polohou těžiště“, říká Jiří Duchoň, šéfredaktor magazínu Automobil a jediný zástupce České republiky v porotě COTY.

Losí test má původ ve Švédsku, kde se velmi často stávalo, že cestu jedoucímu vozidlu překřížil los evropský. Pro posádku to většinou znamenalo tragické následky. Prudký vyhýbací manévr se v severských zemích testuje již celé dekády. Do širšího povědomí se dostal až při převrácení Mercedesu Třídy A v roce 1997, při jednom z testů. Následkem toho začal Mercedes do svých vozů instalovat systém ESP. Dnes je z testu standardní testovací metoda stability vozu.

 

 

Komentáře ke článku