Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nejlevněji natankujete v Íránu

Nejlevněji natankujete v Íránu

Jak je na tom Česká republika?

Britská pojišťovna Veygo přišla se zajímavým výzkumem. Veygo se zaměřuje výhradně na mladé lidi bez vlastního auta. To znamená, že pojistka kryje nehody v půjčovaných autech. Typickým zákazníkem je mladý Brit s nulovým bonusem, nevlastnící žádné vozidlo a jezdící například s autem rodičů. Mimo to se firma zabývá i car sharingem.

Kromě svých služeb přichází pojišťovna se zajímavými výzkumy. Jedním z nich je i Global Fuel Price Index, který má za úkol stanovit vzdálenost, jakou lze ujet v různých zemích za stejnou částku. Referenční hodnotou je zde částka 50 liber, což je při dnešním kurzu 1470 korun. Aby výzkum eliminoval rozdíl v autech s různou spotřebou, stal se pokusným králíkem pro všechny státy Ford Fiesta, což je shodou okolností nejlépe prodávané městské auto v Británii.

První místa samozřejmě obsazují země s bohatými ropnými zdroji. Nejlépe je na tom Írán, kde za 1470 korun ujedete 3367 kilometrů. Litr pohonné hmoty zde totiž koupíte za šest korun a dvacet haléřů. Plná nádrž, která je u Fiesty 42 litrů, tak vyjde na 262 korun.

Na opačném pólu se nachází Hong Kong. Za stejnou částku se zde ujede jen 492 kilometrů, což je téměř sedmkrát menší vzdálenost než v Íránu. Je to dáno cenami benzinu, které zde dosahují závratných hodnot. Litr zde stojí téměř 47 korun. Naplnit nádrž u Fiesty tak stojí téměř dva tisíce korun. Za takovou částku se tankují manažerská auta.

A jak je na tom Česká republika? Ceny benzinu se v průměru pohybují mezi 33 a 35 korunami. Plná nádrž Fiesty nás stojí necelých patnáct set korun a ujedeme na ni téměř sedm set kilometrů. Z celkově padesáti zemí jsme se umístili na 32. místě.

Výsledky jsou víceméně překvapivé. Německo, Finsko, Itálie, Francie nebo třeba Norsko. Ti všichni mají horší index než my. Oproti tomu takový Američan za litr benzínu nezaplatí ani 19 korun, Egypťan dokonce deset korun.

 

 

 

 

Komentáře ke článku