Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Porsche, které nedojelo do Kapského Města

Porsche, které nedojelo do Kapského Města

Po nezdařeném projektu zbylo krásné auto

I nesplněné sny mohou mít svoje kouzlo. Před pár lety se zrodil nápad zvládnout trasu z Bratislavy do Kapského Města sólo jízdou bez doprovodného vozidla. Vlivem zhoršené politické situace v části černého kontinentu se projekt nakonec neuskutečnil.

Zbylo však po něm auto. A ne ledajaké. Firma Petersport pro tento účel upravila Porsche Carreru 911 4S.

Technici snížili hmotnost o 100 kilogramů, především zásluhou použití uhlíkových komponentů a hliníku. Naopak přibyly zadní křídlo, naviják a dvě tažná oka.

 

Podvozek je kapotován aluminiovým plechem, na zakázku byly vyrobeny tlumiče a sedmnáctipalcové ráfky BBS. Jako obutí byly zvoleny pneumatiky Yokohama Geolandra A/T-S.

 

Šestiválcový zážehový motor, pochopitelně boxer, byl zušlechtěn některými sportovními prvky. Za optimálních podmínek se může vykázat výkonem 380 koní při 6800 otáčkách za minutu a maximálním točivým momentem 430 Nm. Dostal také upravenou řídící jednotku s pěti režimy, dovolující i použití značně nekvalitního paliva.

 

Ze spartánsky vyhlížejícího interiéru zmizely klimatizace, koberečky či autorádio, zato se v něm objevily bezpečnostní rám a čtyřbodové pásy. Na místě airbagu před spolujezdcem se udělala příprava pro montáž satelitní navigace a telefonu.

 

Kvůli extrémním podmínkám, které by posádku během putování jistě čekaly, byla výbava doplněna ještě o vzduchový kompresor na dohuštění gum, přídavná dálková světla, dva dvacetilitrové kanystry na benzin a dvě plnohodnotné rezervy.

 

Porsche v legendárním designu Martini dostalo označení Afrika RSA 380 – poslední číslo připomíná plánovaný výkon pohonné jednotky.

 

Komentáře ke článku