Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Společný projekt Mitsubishi a Nissan uvádí nové minivozy

Společný projekt Mitsubishi a Nissan uvádí nové minivozy

Vozítka NMKV budou mít částečně autonomní řízení

Historie spolupráce automobilek Mitsubishi a Nissan při výrobě minivozů sahá do roku 2013, kdy uvedly první generaci těchto modelů. Od vytvoření Aliance v roce 2016 ještě zintenzivnily spolupráci. Minulý měsíc se na indonéském trhu začal prodávat zbrusu nový Nissan Livina, používající tutéž podvozkovou platformu jako Mitsubishi Xpander. 

Společnosti Mitsubishi Motors Corporation a Nissan Motor Co., Ltd. nyní v rámci dalšího rozšiřování své spolupráce uvedou v Japonsku prostřednictvím společného podniku NMKV čtyři nové minivozy. Všechny jako první nabídnou technologii poloautonomního řízení, navrženou pro jízdu v jednom pruhu po dálnicích.

Výroba zbrusu nových vozů Nissan Dayz, Nissan Dayz Highway Star, kombi Mitsubishi eK a Mitsubishi eK X byla včera spuštěna v závodu Mizušima automobilky Mitsubishi v japonském městě Kurašiki. 

Vozidla vykazují podstatně lepší jízdní schopnosti, založené na modernizovaných platformách, motorech a převodovkách. Také se pyšní zbrusu novým designem. Minivozy Nissan a Mitsubishi sice sdílejí klíčové komponenty, avšak zachovaly si prvky typické pro každou značku. Uvedené modely se začnou prodávat ještě tento měsíc.

Na slavnostní akci v závodu Mizušima se Osamu Masuko (předseda představenstva a generální ředitel společnosti Mitsubishi Motors), Asako Hošino (senior viceprezident automobilky Nissan) a Juniči Endo (prezident a generální ředitel NMKV) zavázali k další vzájemné spolupráci.

Zatím nejsou k dispozici žádné podrobnější informace například o tom, na jaké trhy, kromě zmíněného Japonska a Indonésie, se tyto nové minivozy dostanou. Není ale pravděpodobné, že by se v dohledné době prodávaly v Evropě.

Komentáře ke článku