Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

James Bond přijel do Přísek

James Bond přijel do Přísek

Unikátní muzeum autíček a starých hraček

Muzeum v zámku Příseka u Jihlavy je unikátní především svoji obsáhlou sbírkou, která skýtá přibližně 10 000 exponátů. Jedná se o téměř kompletní kolekci hraček, vyrobených v letech 1910-1991 na území Československa. Své zastoupení zde má i zahraniční produkce.

Muzeum hraček Příseka

Modely autíček v muzeu dominují a tvoří převážnou část expozice. Jsou zde vystavené například i unikátní prototypy, které se nikdy sériově nevyráběly, jako servisní LIAZ. Dále tu jsou i opravdu vzácné kousky, jichž se vyrobil jen jeden jediný kus na světě. Nejcennějším modelem je plechový nákladní vůz značky Stella, který nikde jinde zcela jistě neuvidíte.

Muzeum hraček Příseka

Najdete zde nejvíce československých modelů aut pohromadě. Za zmínku stojí, že se zde nacházejí i veškeré archiválie, týkající se dosavadní činnosti společnosti Abrex.

Výrobě autíček je v zámečku věnován speciální prostor. V něm například zjistíte, jakým procesem výroba takového modelu prochází nebo z kolika součástek se autíčko skládá.

Muzeum v takovémto měřítku nemá v České republice obdoby a zřejmě ani v celé Evropě!

Muzeum hraček Příseka

Muzeum autíček a starých hraček v Přísece u Jihlavy pro své návštěvníky připravilo novou expozici modelů vozů Jamese Bonda. Od 1. dubna je zde vystaveno 184 exponátů včetně originálního automobilu Lotus Esprit Turbo z filmu Jen pro tvé oči (For your eyes only).

Muzeum se nachází v prostorách nově zrekonstruovaného zámku, jehož historie sahá až do 15. století. Původně byl postaven jako tvrz. Na přelomu 17. a 18. století byl upraven na nevelký barokní zámek.

Rekonstrukce proběhla za neuvěřitelný jeden rok (31. 3. 2014 – 31. 3. 2015). Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií a 10. 10. 2015 byl zámeček s expozicí otevřen veřejnosti.

Muzeum hraček Příseka

Zakončením prohlídky muzea je návštěva stylově zrekonstruované kavárny v areálu zámečku. Mimo příjemného posezení u kávy jsou zde vystaveny již zmíněné archiválie společnosti Abrex a je možné zakoupit ukázky její současné produkce.

Muzeum hraček Příseka

Komentáře ke článku