Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Rallye Šumava přivítá kompletní domácí špičku

Rallye Šumava přivítá kompletní domácí špičku

Na Klatovském okruhu se pojede popadesáté

Na tiskové konferenci v Praze informovali organizátoři Rallye Šumava Klatovy a Historic Vltava Rallye o stavu příprav těchto dvou tradičních akcí. Obě se uskuteční již příští týden, v pátek 26. a sobotu 27. dubna.

Věnujme se nejprve současným vozům. Populární „Šumava“, zařazená opět do kalendáře Mistrovství ČR, má před sebou už 54. ročník (de facto 55., protože v roce 2011 byla rallye po tragické nehodě zrušena). „Jsme nejdéle bez přerušení existující soutěž na našem území,“ pochlubil se její ředitel Jiří Valenta.

K horkým favoritům bude náležet také plzeňský Václav Pech

Jako první se do čestné listiny vítězů zapsala v roce 1964 dvojice Jílek – Hlaváček se Škodou Octavia Super TS. Prvenství z loňska budou obhajovat Jan Kopecký a Pavel Dresler (na titulní fotografii) rovněž s mladoboleslavským výrobkem, tovární Škodou Fabia R5.

V přehledu přihlášených figuruje aktuálně 77 posádek, s výjimkou Rakušana Simona Wagnera výlučně české národnosti. K největším favoritům budou vedle již vzpomenutého Kopeckého patřit také Václav Pech - Petr Uhel (Ford Fiesta R5), Filip Mareš – Jan Hloušek (Škoda Fabia R5) či Jan Černý – Petr Černohorský (Škoda Fabia R5). Veronikou Havelkovou navigovaný Vojtěch Štajf představí zbrusu nový Volkswagen Polo GTi RS. Celkem jsme se dopočítali 15 speciálů specifikace R5! 

Vojta Štajf tentokrát přiveze VW Polo ve specifikaci R5

Konkurovat jim budou chtít dvě „véercéčka“ v rukou Jana Dohnala a Karla Trněného. Nemalými ambicemi se netají ani navrátilec a místní patriot Jiří Kalista s upraveným Mitsubishi Lancer EVO VI.

Přede všemi je čtrnáct rychlostních zkoušek o celkové délce 160 kilometrů. S jejich vytýčením měli pořadatelé určité potíže. „Hodně nás přibrzdily podzimní komunální volby. V řadě případů jsme byli nuceni čekat, až se ustaví obecní zastupitelstva. Přesto se jednání většinou podařilo dovést k úspěšnému závěru,“ zdůraznil Valenta. 

Také Jan Černý oproti loňsku změnil techniku - Fiestu nahradila Fabia

Bohužel se to netýká měřeného úseku Koráb (RZ 3 a 6), který musel být zkrácen. Lahůdkou pro diváky by měla být vložka Chudenínská v okolí Nýrska (RZ 2 a 5). Nechybí samozřejmě ani legendární Klatovský (Čínovský) okruh, slavící letos padesáté narozeniny. Pojede se v pátek, a to hned dvakrát (RZ 1 a 4), přičemž druhý průjezd se odehraje již za tmy.

Servisní zóna je opět umístěna do Janovic nad Úhlavou, v jejichž blízkosti bude rovněž vytýčen tříkilometrový shakedown. Slavnostní start (26. 4. od 17 hodin) a cíl (27. 4. od 18.47 hodin) jsou situovány na náměstí Míru v Klatovech.

Komentáře ke článku