Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

První Fabia R5 evo má zákazníka

První Fabia R5 evo má zákazníka

Škoda Motorsport začala s dodávkami nového soutěžního vozu

Od homologace 1. dubna 2015 bylo prodáno téměř 280 vozů první generace speciálu Škoda Fabia R5, který se stal nejúspěšnějším závodním vozem své kategorie všech dob. Nyní přichází nová Fabia R5 evo. Dřívější tovární jezdec Škody Motorsport a majitel týmu TGS Worldwide Toni Gardemeister převzal její první kus, určený pro zákazníky.

Zdokonalená Škoda Fabia R5 evo přichází s modernizovaným designem světlometů a ještě výraznějším vzhledem přídě vozu, vycházejícím ze současné generace modelu Škoda Fabia. K tomu se vůz zdokonalil s ohledem na spolehlivost a výkon. Přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 l má nejen zvýšený výkon, ale také zlepšený průběh točivého momentu.

Automobil si již odbyl úspěšnou soutěžní premiéru v rukách továrních posádek Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen a Jan Kopecký - Pavel Dresler. Škoda Motorsport v Portugalsku a na Sardinii v Itálii slavila dvě dvojitá vítězství v kategorii WRC 2 Pro v mistrovství světa. Nyní se nový soutěžní vůz z Mladé Boleslavi začíná dodávat také prvním zákazníkům.

Šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek zdůrazňuje: „Zdokonalená Škoda Fabia R5 evo je pokračovatelem našeho úspěšného projektu R5. Po rozsáhlém testovacím programu v náročných podmínkách jsme měli vynikající start do nové sezóny. Během prvních soutěží jsme neměli žádné technické potíže a v rámci mistrovství světa jsme v kategorii WRC 2 Pro dosáhli dvou dvojitých vítězství. Nyní jsme začali dodávat první spolehlivé a velmi konkurenceschopné závodní vozy našim zákazníkům. Intenzivně pracujeme na uspokojení vysoké poptávky po nich a stavíme pro naše zákazníky tolik vozů, kolik je možné. Před tím, než jsme dodali první vozy našim zákazníkům, zajistili jsme odpovídající distribuci potřebných náhradních dílů.“

Škoda Fabia R5 evo

Prvním týmem, který si od Šárky Králové, odpovědné za zákaznický program Škody Motorsport, převzal nový vůz Škoda Fabia R5 evo byl Toni Gardemeister Services (TGS). Toni Gardemeister se značkou Škoda již v minulosti úspěšně spolupracoval. V letech 2002 až 2004 byl továrním jezdcem Škody Motorsport v mistrovství světa WRC. V roce 2011 jezdil s vozem Škoda Fabia S2000 v rámci svého týmu v Intercontinental Rally Challenge (IRC). S vozem Škoda Fabia R5 týmu TGS dosahoval v roce 2017 vynikajících výsledků současný tovární jezdec Škody Motorsport Kalle Rovanperä.

Předaný vůz bude poprvé nasazen ve Finské rallye 1. 8. až 4. 8. 2019. Za jeho volant usedne finský jezdec Eerik Pietarinen, který bude pro Škodu Motorsport sbírat body do kategorie WRC 2 Pro.

Toni Gardemeister se již nyní těší na první nasazení nového vozu: „S vozy Fabia S2000 a Fabia R5 jsem zažil mnoho úspěšných soutěží a jsem rád za pokračující spolupráci se Škodou Motorsport. Současně jsem hrdý na to, že jsme prvním zákaznickým týmem, který si přebírá nový vůz Škoda Fabia R5 evo.“

Škoda Fabia R5 evo

Komentáře ke článku