Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Renault Captur narostl, ale nezměnil se

Renault Captur narostl, ale nezměnil se

Nejprodávanější evropský malý crossover přichází v druhé generaci

Druhá generace městského crossoveru navazuje na úspěšného předchůdce, kterého se už prodalo přes 1,2 milionu kusů. Vloni se tohoto bestselleru prodalo víc než při uvedení na trh v roce 2013. Proto logicky nová generace nepřichází s žádnou revolucí, ale především s mnoha vylepšeními a novou technikou. Ty hlavní změny najdeme především v interiéru a pod kapotou.

Renault Captur 2020

Captur působí mohutnějším dojmem a není to jen zdání, protože mezigeneračně skutečně narostl. Délka se natáhla o 106 mm, rozvor náprav o 33 mm a šířka o 19 mm. Nový Captur má délku 4228 mm, rozvor náprav 2639 mm, šířku 1797 mm a výšku 1566 mm. Objem zavazadlového prostoru je podle polohy zadní lavice, posuvné v rozsahu 16 centimetrů, 422 - 536 l (u první generace to bylo 377 - 455 l).

Nová generace byla postavena s využitím moderní alianční platformy CMP-B, která je současně lehčí a má větší tuhost. Úspora hmotnosti umožnila použít více asistenčních systémů. Platforma používá novou elektrickou a elektronickou soustavu, která umožňuje integrovat nejnovější technologie.

Renault Captur 2020

Nejvíc změn najdeme v interiéru. Přístrojová deska se středovou konzolí natočenou k řidiči je podobná jako u nového Clia. Dominantními prvky jsou samozřejmě displeje. Řidič má před sebou digitální přístrojový panel a uprostřed přístrojové desky se nachází displej multimediálního systému. Ten bude na výběr ve třech verzích. Displeje s uhlopříčkou 4,2“ a 7“ jsou orientovány tradičně na šířku, zatímco nejvyšší verze má obrazovku 9,2“ postavenou na výšku.

Nová generace multimediálního systému Easy Link umožňuje propojení auta se smartphonem prostřednictvím Apple CarPlay nebo Android Auto. Captur může být stále připojený k internetu a získávat aktualizace systému na dálku. Vestavěná navigace obsahuje vyhledávání cílů prostřednictvím klíčových slov podobně, jako to dělá Google. Mechanické ovladače klimatizace jsou stejné jako v Cliu. Zachována byla zásuvka na místě odkládacího prostoru před spolujezdcem.

Renault Captur 2020

Cestující na zadních sedadlech mají větší prostor v oblasti kolen i více komfortu s výdechy klimatizace, dvěma USB porty a 12 V zásuvkou.

V nabídce zážehových motorů najdeme přeplňovaný tříválec 1,0 TCe/73,5 kW (100 k), dodávaný výhradně s pětirychlostní přímo řazenou převodovkou, a čtyřválec 1,3 TCe GPF ve dvou výkonových verzích: 96 kW (130 k) s šestirychlostní přímo řazenou převodovkou nebo se sedmistupňovou dvouspojkovou EDC a výkonnější 114 kW (155 k), kombinovaný výhradně s dvouspojkovou EDC. Turbodiesel 1,5 Blue dCi se rovněž dodává ve dvou verzích - pro základní s výkonem 70 kW (95 k) je k dispozici jen pětirychlostní přímo řazená převodovka, pro silnější 85 kW (115 k) šestirychlostní přímo řazená nebo sedmistupňová dvouspojková EDC. Poháněna jsou vždy jen přední kola.

Příští rok nabídku rozšíří plug-in hybrid E-Tech-Plug-In, vyvinutý aliancí Renault-Nissan a kombinující zážehový nepřeplňovaný motor 1,6 l se dvěma elektromotory a speciální převodovkou. Akumulátor s kapacitou 9,8 kWh, dobíjitelný z externího zdroje, umožní ujet na čistě elektrický pohon 45 kilometrů rychlostí do 135 km/h.

Renault Captur 2020

Součástí spektra asistenčních systémů jsou mimo jiné čtení některých dopravních značek, adaptivní tempomat, monitorování takzvaného mrtvého úhlu, automatický parkovací asistent, samočinné přepínání dálkových světlometů a další. Na přídi jsou Full LED světlomety, které budou součástí základní výbavy. Na zádi dominují velké svítilny ve tvaru písmene C.

Oficiální premiéra se odehraje 10. září ve Frankfurtu. Renault se ovšem nezúčastní letošního autosalonu IAA, pouze si pro tuto prezentaci pronajal sál Panorama!

Prodej nové generace Renaultu Captur bude zahájen koncem tohoto roku. Vyrábět se bude opět ve španělském Valladolidu. K dispozici bude jedenáct barev karoserie, čtyři zbarvení střechy a tři odstíny doplňků, což dohromady vytváří až 90 barevných kombinací (Captur se v 80 % prodává ve dvoubarevném provedení). V interiéru bude mít zákazník na výběr ze sedmi kombinací čalounění a dekorů.

Renault Captur 2020

Komentáře ke článku