Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Hispano Suiza Carmen v ulicích Barcelony

Hispano Suiza Carmen v ulicích Barcelony

Exkluzivní Grand Tourer s elektrickým pohonem se představil veřejnosti

Elektricky poháněný velkoměstský luxusní automobil Hispano Suiza Carmen měl veřejnou premiéru v ulicích Barcelony. Jezdil po slavných ulicích města kolem proslulých památek a po pobřežních silnicích. Přitom jej řídili mj. i generální ředitel značky Sergio Martinez Campos a technický ředitel projektu Carmen Lluc Martí.

Hispano Suiza Carmen

Necelý rok před tím, než první zákazníci dostanou své vozy (v červnu 2020), proplouval luxusní Grand Tourer Carmen elegantně kolem nejvýznamnějších barcelonských architektonických památek - Gaudího katedrály La Sagrada Familia, Musea Nacional d'Art de Catalunya i impozantní věže Agbar. Jízda poskytla potenciálním zákazníkům exkluzivní příležitost vidět a zažít toto auto v pohybu v rámci okružní jízdy, jejíž součástí byly i některé z nejexkluzivnějších hotelů v Barceloně.

Od výstavní premiéry Carmen na jarním autosalonu v Ženevě vývojový tým pracoval na komplexním programu testování a zdokonalování vozu. Vůz nyní má zcela nový systém pérování, sníženou hmotnost a zvýšenou tuhost nosné struktury. Vývoj podvozku zahrnuje i optimalizaci deformační struktury s rozsáhlým využitím uhlíkových vláken.

Hispano Suiza Carmen

Prezident Hispano Suiza Miguel Suqué Mateu uvedl: „Jsme nesmírně hrdí na naše dědictví, které sahá až k našim začátkům v Barceloně v roce 1904. Toto dědictví a legendy stylu našeho domovského města usnadnily rozhodování o tom, kde by Carmen měla mít svůj dynamický debut.“

Další fáze jízdních zkoušek Carmen přinese zintenzivnění testů ve vyšší rychlosti a prověří dynamiku vozidla, aby se naplno využil potenciál elektrického pohonu se systémovým výkonem 750 kW (1019 k). Po této sérii testů na silnicích v severní části Katalánska se tým vývojářů přestěhuje na unikátní závodní okruh Ascari u města Ronda na jihu Španělska k vysokorychlostním testům a dokončení vývoje ovladatelnosti.

Hispano Suiza Carmen

Elektricky poháněný superautomobil Carmen byl navržen, vyvinut a ručně vyroben v Barceloně. Jeho nosnou strukturu tvoří skořepina vyrobená z ručně kladené tkaniny z uhlíkových vláken.

Hispano Suiza Carmen

Hispano Suiza je historická španělská značka vlastněná čtyřmi generacemi rodiny Suqué Mateu. Hispano Suiza Fábrica de Automóviles S.A. byla založena v Barceloně v roce 1904 Damiánem Mateuem ve spolupráci s jeho partnerem a technickým ředitelem Marcem Birkigtem. Dnes je Hispano Suiza součástí skupiny Peralada, která představuje vrchol luxusu v gastronomii a zábavě s aktivitami, jakými jsou provozování hudebního festivalu, golfového hřiště a portfolia kasin, restaurací, hotelů, vinic a přístavů.

Vývoj vozu i jeho elektrického pohonu je dílem partnerské společnosti QEV Technologies, sídlící také v Barceloně. QEV Technologies je společnost zabývající se výzkumem a vývojem v oblasti elektromobility. Sídlí nedaleko Barcelony u Katalánského okruhu v Montmeló. V motoristickém sportu spolupracuje se stájí Campos Racing a je technologickou základnou indického týmu Mahindra Formula E Racing. Je rovněž evropským výzkumným a vývojovým centrem čínské automobilky BAIC.

Hispano Suiza Carmen
Hispano Suiza Carmen

 

Komentáře ke článku