Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Zemřel bývalý šéf VW Ferdinand Piëch

Zemřel bývalý šéf VW Ferdinand Piëch

Nejslavnější vnuk skvělého designéra Ferdinanda Porscheho je mrtev

Legendární bývalý generální ředitel a dlouholetý předseda dozorčí rady koncernu Volkswagen Ferdinand Karl Piëch, zvolený za automobilového manažera 20. století, zemřel ve věku 82 let.

Ferdinand Piëch v neděli zkolaboval v restauraci v Rosenheimu v Bavorsku, kde večeřel spolu se svou manželkou Ursulou. Byl poté převezen do nedaleké nemocnice, kde později zemřel.

Ve Vídni narozený Piëch po mnoho let držel ve svých rukou absolutní kontrolu nad koncernem VW. Jako skvělý inženýr se po nuceném odchodu z rodinné automobilky Porsche prosadil u Audi, kde mj. inicioval vznik vozu Quattro.

Odtud jeho cesta vedla do vedení koncernu Volkswagen. Od roku 1993 do roku 2002 byl generálním ředitelem a poté až do roku 2015 předsedou dozorčí rady. Jeho moc se zdála být neomezená. V roce 2012 dokonce svou manželku Ursulu, bývalou učitelku mateřské školy, prosadil do dozorčí rady VW.

Jeho vedení koncernu bylo nesporně mimořádně úspěšné. Pod křídla VW přivedl exkluzivní značky Lamborghini, Bentley a Bugatti, navíc i motocyklovou Ducati a získal kontrolu nad výrobci nákladních automobilů MAN a Scania. Jeho vrcholným kouskem byla akvizice značky Porsche v roce 2012.

Získání rodinné automobilky bylo poslední fází jeho boje o moc s bratrancem Wolfgangem Porschem. Ten usiloval o to, aby Porsche ovládlo VW. Piëch obrátil pozice a výsledkem bylo, že VW získalo automobilku Porsche, ale rodinná společnost Porsche SE, zastupující zájmy rodin Porsche a Piëch, se stala majoritním vlastníkem VW.

V roce 2015 se Piëch dostal do sporu s tehdejším generálním ředitelem Martinem Winterkornem, jehož sám do této funkce prosadil. Když ztratil podporu odborů, mocenský boj nakonec prohrál a s hněvem opustil vedení koncernu - jen krátce před tím, než propukla aféra Dieselgate, která smetla i Winterkorna.

Piëch stál u zrodu mnoha legendárních automobilů (Porsche 917, Audi Quattro) a prosadil použití systému platforem, posléze modulárních. S jeho jménem je spojeno i několik neúspěchů, především pokus o luxusní Volkswagen Phaeton.

Ferdinand Karl Piech se narodil 17. dubna 1937 ve Vídni jako třetí ze čtyř dětí právníka Antona Piëcha a dcery Ferdinanda Porscheho Louise. Měl dva bratry a sestru. Byl dyslektik. Se čtyřmi ženami přivedl na svět celkem 12 dětí. S první manželkou Corinou von Planta měl pět dětí, další dvě se narodily z jeho soužití s bývalou manželkou svého bratrance Gerharda Porscheho Marlene. S manželkou Ursulou měl tři děti a další dvě z mimomanželského vztahu.

Komentáře ke článku