Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Loprais oživil pro Dakar značku Praga

Loprais oživil pro Dakar značku Praga

S novým motorem a automatickou převodovkou

Další tradiční česká značka míří na Rallye Dakar. Instaforex Loprais Team nasadí do jejího 42. ročníku speciál Praga V4S DKR. Posádku budou tvořit řidič Aleš Loprais, navigátor Khalid Al-Kendi ze Spojených arabských emirátů a palubní mechanik Petr Pokora.

Pro nás je to fungl nové auto v mnoha ohledech. Sice jsme zůstali věrní osvědčenému podvozku s centrální nosnou rourou a nezávislým zavěšením i bubnovým brzdám, ale instalace automatické převodovky a jiného motoru si vyžádaly změny v oblasti elektroniky. Významný vliv mají také snížení a odlehčení nástavby, úpravy chlazení a spousta dalších souvisejících prvků,“ prohlásil Loprais, kterého v lednu čeká už čtrnáctý dakarský start.

 

Aleš Loprais pojede Rallye Dakar s kamionem Praga

 

Pragu V4S DKR pohání agregát Iveco, disponující až tisícovkou koní. „Zásadní je, v jakých otáčkách se nachází točivý moment a jak ho využiješ. Méně výkonné vozidlo logicky znamená méně vygenerovaného tepla, což by mělo vést k omezení poruchovosti, a tudíž delší životnosti,“ vysvětlil Loprais.

Úvodní testy dopadly povzbudivě. Proto nakonec padlo rozhodnutí škrtnout další fázi zkoušek na Arabském poloostrově. „Raději na dílně doladíme všechny drobnosti, na kterých také záleží. Na Dakaru může znamenat problém jakýkoliv utřepaný držáček. Proto teď řešíme výztuhy, obalování různých koncovek, hadic, prostě veškeré detaily,“ nastínil další plány devětatřicetiletý závodník.

Na technickou a administrativní přejímku ve Francii se stáj vydá 29. listopadu. Vlastní soutěž začíná 5. ledna v Saúdské Arábii.

Komentáře ke článku