Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Turecko představilo své první elektromobily

Turecko představilo své první elektromobily

Sen prezidenta Erdogana za 3,7 miliardy dolarů se plní

Turecko představilo prototyp prvního elektricky poháněného automobilu vlastní konstrukce. Projekt je dlouhodobým cílem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vládnoucí strany AK jako důkaz rostoucí hospodářské síly země. Cílem projektu je vyrábět až 175 000 elektricky poháněných vozidel ročně. Vyrábět se má pět modelů.

TOGG

Prezident Erdogan při slavnostním ceremoniálu v Gebze uvedl, že cílem Turecka je nejen prodávat tato auta na domácím trhu, ale chce, aby se TOGG stal globální značkou. Export by měl začít do Evropy. „Jsme svědky toho, jak se šedesátiletý turecký sen stal skutečností. Až toto auto uvidíme na silnicích po celém světě, dosáhneme svého cíle," uvedl Erdogan. Zároveň dodal, že potřebná nabíjecí infrastruktura pro elektromobily bude na celostátní úrovni připravena do roku 2022. Po jeho projevu byly na pódium vyzdviženy červené SUV a šedý sedan se značkou TOGG.

TOGG

Podle zveřejněných informací budou připraveny dvě verze pohonné jednotky - s jedním elektromotorem o 147 kW (200 k), pohánějícím zadní kola, nebo dvěma elektromotory s celkovým výkonem 295 kW (400 k), pohánějícími všechna kola. Podobně budou nabízeny dvě sady akumulátorů umožňujících dojezd přes 300 nebo 500 kilometrů.

TOGG

Turecko už je velkým exportérem osobních automobilů do Evropy. Vyrábějí se ve společných podnicích  se značkami Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota a Hyundai.

V plánu je výstavba výrobního závodu v automobilovém uzlu Bursa v severozápadním Turecku, kde už mají továrny společnosti Tofaş Fiat a Oyak Renault. Zahájení výroby kompaktního SUV je předpokládáno v roce 2021. Vláda hodlá do roku 2035 koupit 30 000 těchto vozidel.

Konsorcium TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu - Turecká iniciativa pro automobily) bylo založeno v polovině roku 2018 pěti průmyslovými skupinami: Anadolu Group, BMC, Kok Group, operátorem mobilních telefonů Turkcell a Zorlu Holding (mj. výrobce televizorů Vestel).

TOGG
TOGG

Komentáře ke článku