Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nové Audi A3 Sportback na úpatí vulkánu

Nové Audi A3 Sportback na úpatí vulkánu

Prémiový sportovní kompaktní model ve čtvrté generaci

Ještě před premiérou na autosalonu v Ženevě vyslala automobilka Audi čtvrtou generaci modelu A3 Sportback ke zkušebním jízdám na náročné trasy po azorském ostrově Sao Miguel. V místech, kde v dávné minulosti sopečná činnost vytvořila celá souostroví a kde je země dodnes v neustálém pohybu, Audi prezentovalo pohon quattro. Pohon všech kol je v novém A3 nejnovějším vývojovým stupněm úspěšné technologie s elektrohydraulicky ovládanou vícelamelovou mezinápravovou spojkou, řízenou optimalizovaným softwarem.

Audi A3 Sportback test Azory

Pohon všech kol quattro poskytuje modelu A3 maximální stabilitu, adhezi a potěšení z jízdy. Ve spolupráci s adaptivním podvozkem a progresivním řízením vůz při jízdě úzkými serpentinami a na členitých úsecích, vedoucích po úbočích hor i údolími, předváděl mimořádné sportovní výkony. Pohon quattro mění svou charakteristiku také ve třech funkčních režimech systému ESC. Díky tomu lze požadavkům řidiče přizpůsobit trakci a jízdní stabilitu.

Audi A3 Sportback test Azory

Elektromechanické progresivní řízení pracuje s variabilním převodem v závislosti na úhlu otočení volantu. Při velkém natočení volantu je převod strmější a řízení bezprostřední. Řidiči je tím usnadněno řízení v městském provozu a při manévrování. Na silnicích s mnoha zatáčkami zvyšuje progresivní řízení dynamiku a A3 má ještě sportovnější jízdní vlastnosti. Řízení spolupracuje s asistenčními systémy, jakými jsou adaptivní asistent pro automatizovanou jízdu, asistent pro vyhýbací manévry nebo parkovací asistent.

Podvozek s adaptivní regulací tlumičů využívá jejich tři charakteristiky, zaručující zřetelné změny jízdních vlastností a mimořádně agilní ovladatelnost proměnou od měkké varianty pro klidnou jízdu až po tuhé nastavení.

Audi A3 Sportback test Azory

 

Systém řízení jízdní dynamiky Audi drive select tvoří rozhraní mezi řidičem a elektronicky ovládanými systémy podvozku a pohonu. Řidič tlačítkem v blízkosti řadicí páky, respektive voliče automatické převodovky, přepíná mezi pěti režimy: comfort, auto, dynamic, efficiency a individual.

V nastavení individual si může řidič dalekosáhle libovolně zvolit své osobní preference. Audi drive select mění ve všech vozech A3 charakteristiku plynového pedálu a posilovače řízení. V závislosti na výbavě je součástí systému navíc také řízení převodovky S tronic, pohonu quattro a podvozku s adaptivními tlumiči. Audi drive select kromě toho ovlivňuje rovněž činnost komfortních a bezpečnostních systémů, mezi něž patří automatická klimatizace, světlomety Matrix LED, předpínače bezpečnostních pásů a adaptivní tempomat.

Audi A3 Sportback test Azory

 

Komentáře ke článku