Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

České ojetiny z Ománu

České ojetiny z Ománu

Falšování původu vozů je běžnou praxí

Každé páté dovezené ojeté auto pochází ve skutečnosti z jiné země, než tvrdí prodejce. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala společnost Cebia na vzorku více než 47 000 náhodně vybraných inzerovaných importovaných ojetin.

Ani jednou nebyly jako výchozí destinace uvedeny Řecko, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko či Litva. Přesto z těchto států k nám doputovalo 21 % aut ze zkoumaného souboru. Zákazníkům pak bylo nejčastěji nalháno, že byla přivezena z Německa (v 55 % případů) nebo že mají tuzemský původ (33 %). Právě o takové vozy je největší poptávka, neboť pro našince stále představují pomyslnou záruku kvality. Je tudíž možné za ně dostat větší peníze.

Někdy je falšování „rodného listu“ prostředkem, jak se automobilu vůbec zbavit. O dovozy z různých oblastí Jižní a Střední Ameriky, Ománu, Tchaj-wanu, Tuniska, Jihoafrické republiky, Ruska, Běloruska nebo Ukrajiny je totiž prakticky nulový zájem. Takže rázem se proměnily na krasavce z osvědčených lokalit, tedy Německa (46 %) a České republiky (38 %).

Komentáře ke článku