Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

PSA spouští elektrifikační ofenzívu

PSA spouští elektrifikační ofenzívu

Inspirováno skutečnými uživateli

Skupina PSA dnes oficiálně představila nové elektromobily Opel Vivaro-e, Peugeot e-Expert a Citroën ë-Jumpy.

Viceprezident PSA Xavier Peugeot při této příležitosti uvedl, že potenciál elektromobility vidí především v městském provozu. Permanentně se zpřísňující regulace totiž povedou k tomu, že čistě elektrické rozvážkové automobily budou hrát stále důležitější roli.

Koncern proto spouští velkou elektrifikační ofenzívu s tím, že kompletní řada jeho dodávek má být do konce příštího roku přizpůsobena tomuto druhu pohonu. Jde o součást strategie Inspired by Pro, orientované především na firemní klientelu.

Klíčový význam v tomto úsilí připadá výkonnosti, kterou v tomto případě představují především dojezd a míra uživatelského komfortu (například použití head-up displeje). PSA při konstrukci těchto vozidel vycházela především ze zkušeností profesionálů, tedy těch, kteří je budou využívat při své každodenní práci.

Po technické stránce jsou všechny tři modely identické. Vznikly na platformě EMP2, dosud využívané pro hybridy. To umožnilo zabudovat baterii do podvozku a uvolnit tak zavazadlový prostor.

Do pohybu je uvádí elektromotor s točivým momentem 260 Nm, který lze využívat ve třech režimech: Normal, Eco a Power. Maximální rychlost činí 130 km/h.

Na výběr jsou dvě varianty akumulátorů. Menší s 50 kWh vystačí na 230 kilometrů. Silnější provedení disponuje 75 kWh a prodlouží dojezd na 330 kilometrů.

Při použití rychlonabíječky se baterie dobije na 80 % kapacity za 30 minut (50 kWh), respektive 45 minut (75 kWh).

V nabídce jsou čtyři stupně výbav. Už v základu se nacházejí rádio s funkcí Bluetooth, elektricky nastavitelná vnější zpětná zrcátka nebo elektrická parkovací brzda. Za příplatek je možné získat například DAB rádio, bezpečnostní paket (asistent pro udržení se v jízdním pruhu, pro dálková světla a rozpoznávání dopravních značek), bezklíčové odemykání a zamykání vozu a couvací kameru.

 

Opel Vivaro-e

Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e

 

Peugeot e-Expert

Peugeot e-Expert
Peugeot e-Expert
Peugeot e-Expert
Peugeot e-Expert
Peugeot e-Expert
Peugeot e-Expert

 

Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy
Citroën ë-Jumpy
Citroën ë-Jumpy
Citroën ë-Jumpy

Komentáře ke článku