Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Macík se posouvá na druhé místo, Loeb se stal rekordmanem

Macík se posouvá na druhé místo, Loeb se stal rekordmanem

Rallye Dakar - 13. etapa

Martin Macík vyhrál letos už pátou etapu v kategorii kamionů a díky technickým potížím Martina van den Brinka se den před cílem posouvá na druhou pozici. V autech pokračovalo vítězné tažení Sébastiena Loeba. Francouz vyhrál už šestou etapu za sebou a vytvořil nový rekord ve své kategorii. To a mnoho dalšího nabídla předposlední etapa letošního ročníku Rallye Dakar ze Šajby do Hofufu. Při ní bylo na programu 154 měřených kilometrů.

Etapu zdolal Macík v čase 3 hodiny, 2 minuty a 43 sekund. Vyhnuly se mu větší potíže a získal už své páté letošní etapové prvenství. To je počet, kterým se nemůže pyšnit nikdo z jeho soupeřů.

"Zase to bylo dost drsný. Nebylo to zadarmo, ale snažili jsme se jet podle sebe. Bylo to nejdelší dunoviště, 150 kilometrů jenom písky. Od samého začátku opravdu náročná jízda. Myslím si, že to bylo hlavně o tom udržet tempo, dát to psychicky. Nahoru, dolů, nahoru, dolů, furt, furt dokola. Strašně dlouho to trvalo," podělil se Macík po dojezdu se svými pocity.

Nejvážnějším soupeřem Macíka byl v sobotu celkový lídr Janus van Kasteren. Nizozemec se ovšem zdržel, když uvízl na jedné z dun. Nakonec skončil na druhé příčce a na Macíka ztratil 3 minuty a 25 sekund. Nejlepší trojici zkompletoval v sobotní etapě k radosti českých fanoušků Jaroslav Valtr.

Komu se ale předposlední den letošního Dakaru vůbec nepovedl, byl Martin van den Brink. Ten byl před začátkem etapy nejbližším pronásledovatelem Van Kasterena a nacházel se na celkové druhé příčce. V sobotu ale ztratil kvůli potížím s převodovkou propastné 2 hodiny, 13 minut a 25 sekund na vítěze. Ve výsledkové listině to stačilo pouze na 19. místo.

Martina van den Brinka stály potíže s převodovkou druhé místo. Foto: Team de Rooy



"Do problémů jsme se dostali hned v úvodu. Odešel nám senzor v převodovce. Po 60 kilometrech jsme uvízli a nefungovala nám zpátečka. Museli jsme dolít olej a na posledních sto kilometrech jsme se museli obejít bez zpátečky," vrací se Van den Brink ke svým potížím, kvůli kterým v dunách hodně trpěl.

Na páteční absenci kvůli potížím s těsněním hlavy kompresoru dal zapomenout jezdec stáje Riwald Pascal de Baar, který usedá za volant hybridního Renaultu sestrojeného v dílnách severočeského MKR Technology. V sobotu Nizozemec obsadil čtvrtou pozici. Do nejlepší desítky se vešli také pátý Richard de Groot a devátý Claudio Bellina, kteří jedou s vozy Iveco od MM Technology. Sedmý čas zajel jezdec Buggyry Martin Šoltys.

Těsně za branou elitní desítky se umístily vozy Tatra Jamal ostravské stáje Fesh Fesh. Zatímco Tomáš Vrátný zajel jedenáctý čas, Vajdotas Paskevičius obsadil 12. místo. Čtrnáctý skončil Adwin Hoondert ze stáje Riwald, patnáctý závodník Buggyry Robert Kasák a dvacátý Tomáš Tomeček.

Situace Januse van Kasterena vypadá před poslední etapou velice slibně. Po potížích Martina van den Brinka má totiž v čele náskok 1 hodiny, 16 minut a 42 sekund. Van den Brink se navíc propadl až na třetí pozici. To může těšit české fanoušky, protože stříbrnou příčku po něm převzal Martin Macík. Za ním zaostává Van den Brink o téměř hodinu a půl. Jaroslav Valtr je pátý, Martin Šoltys šestý, Richard de Groot osmý, Tomáš Vrátný devátý, Adwin Hoondert dvanáctý, Claudio Bellina třináctý, Pascal de Baar patnáctý, Robert Kasák šestnáctý, Vajdotas Paskevičius sedmnáctý a Tomáš Tomeček dvacátý třetí.

 

Loeb rekordmanem



Sébastien Loeb v sobotu přepsal historické tabulky kategorie automobilů. Dojel si totiž už pro šesté etapové vítězství v řadě, čímž vytvořil nejdelší šňůru v počtu po sobě jdoucích prvenství za sebou. Na druhém místě skončil se ztrátou 5 minut a 28 sekund Násir al-Attíja a třetí pozici obsadil Mattias Ekström.

Sébastien Loeb vyhrál už šestou etapu v řadě. Foto: Bahrain Raid Xtreme



Stresující den má za sebou Martin Prokop. Jezdci stáje Benzina Orlen totiž už na třetím kilometru odešel přední diferenciál a zbytkem etapy se musel probít pomalým tempem. Na vítězného Loeba ztratil 44 minut a 15 sekund a skončil až sedmdesátý druhý.

V cíli jihlavský jezdec přiznal, že v jednu chvíli byly jeho myšlenky hodně černé: "Myslel jsem na to, že závod pro nás skončil. Celá etapa se totiž jela v hrozně pomalých dunách," měl Prokop původně obavy.

Francouzský závodník Antoine Galland s českým navigátorem Davidem Křípalem museli řešit dva defekty pneumatik. Situaci jí také zkomplikovaly potíže se servořízením. Nakonec byli klasifikováni na 94. místě.

Násir al-Attíja vede před poslední etapou o 1 hodinu, 21 minut a 42 sekund před Sébastienem Loebem. Třetí místo stále drží dakarský nováček Lucas Moraes. Martin Prokop měl sice potíže, do těch se ale dostal také jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném pořadí Brian Baragwanath, který havaroval. Díky tomu zůstává český jezdec šestý. Jeho náskok je navíc ještě větší než před sobotou. Sedmý Juan Cruz za ním totiž zaostává o zhruba 46 minut. Antoine Galland je padesátý osmý.

Lehkým prototypům kraloval Mitchell Guthire. Na druhé pozici se umístil trojnásobný dakarský vítěz na čtyřkolce Ignacio Casale. Třetí skončil Seth Quintero.

Z jezdců Buggyry tentokrát zvládl etapu lépe Josef Macháček, který zajel 31. čas. Aliyyah Kolocová nemohla na své desáté místo z pátku navázat. Kvůli problémům s motorem totiž obsadila až 32. místo.

Aliyyah Kolocovou zlobil motor. Foto: Buggyra Racing



"Dneska to nestálo za nic. Krátce po startu měřeného úseku jsme měli problém s výkonem motoru a zůstali jsme stát. Naštěstí jsme se dostali do cíle," byla osmnáctiletá závodnice skleslá.

Celkové vítězství má na dosah Austin Jones, který vede o 54 minut a 30 sekund před druhým Sethem Quinterem. Třetí je Guillaume de Mevius. Josefu Macháčkovi patří 11. pozice a Aliyyah Kolocová figuruje na 32. místě.

V side-by-side během soboty zazářil Eryk Goczal. Polák nejenže vyhrál ve své kategorii, ale dokonce zajel čtvrtý nejrychlejší čas ze všech automobilů. Nestačil tedy pouze na Loeba, Al-Attíju a Ekströma. To vše navíc zvládl s jednou rukou.

"Na třicátém kilometru přišla velká rána a já si poranil levou ruku. Bylo to tak poprvé, co jsem musel řídit jen jednou rukou. Bylo to sice bolestivé, ale udělal jsem, co bylo v mých silách,"
prozradil v cíli.

Druhý skončil v side-by-side Rokas Baciuška. Třetí pozici obsadil Jasír Sajídan.

V side-by-side není před poslední etapou nic rozhodnuto. Rozdíl mezi prvním Baciuškou a druhým Erykem Goczalem totiž činí pouhé 3 minuty a 24 sekund. Třetí je Marek Goczal.

 

Price pod tlakem kolegy


Mezi motorkáři je situace ještě zamotanější než v side-by-side. Předposlední etapu totiž vyhrál Kevin Benavides před Michaelem Dochertym a Lucianem Benavidesem. Poslední jmenovaný původně slavil vítězství, pak ho ale o něj připravila minutová penalizace za překročení rychlosti. Až pátý skončil vedoucí muž průběžného pořadí Toby Price, z jehož náskoku Kevin Benavides ukrojil 2 minuty a 28 sekund. Skyler Howes, který byl před etapou celkově druhý, dostal od Argentince 3 minuty a 31 sekund. Tento výkon stačil na sedmé místo.

Český jezdec Martin Michek se musel modlit, aby vůbec dorazil do cíle. Padesát kilometrů před cílem se u něj totiž přihlásily o slovo potíže se vstřikováním. Do cíle měřeného úseku sice ještě zvládl dojet a obsadil 19. příčku, do bivaku už se ale sám nedostal.

Martin Michek má na dosah první desítku. Foto: Orion - Moto Racing Group



"Úplně jsem se zastavil. Naštěstí jsem potkal Štefana Svitka, který mě táhnul na přejezdu na laně. Moc mu za to děkuji. V rámci povolené asistence mi pomohl také můj tým,"
děkoval Michek za pomoc.

Jan Brabec se umístil na 39. místě. David Pabiška skončil 44. a Petr Vlček, který startuje pod americkou vlajkou, byl klasifikován jako sedmdesátý první.

Při předposlední etapě přišla startovní listina o dvě zajímavá jména. Ze soutěže totiž odstoupili Matthias Walkner a Mason Klein. Ti před startem etapy figurovali v celkovém pořadí na deváté, respektive desáté pozici.

Klein, který v úvodu letošního ročníku dokonce vedl, bojoval s bolestmi krku od deváté etapy, ve které dvakrát upadl. Rentgen sice u Američana žádné zranění neodhalil, i přesto se ale před startem sobotní etapy rozhodl hodit ručník do ringu.

Účinkování Matthiase Walknera skončilo po pádu. Vítěz Rallye Dakar z roku 2018 byl po nehodě dopraven do nemocnice. Stěžoval si sice na bolest zad, žádné zlomeniny ale nakonec neutrpěl. U Rakušana zastavil jeho týmový kolega Kevin Benavides, který s ním počkal na přílet záchranářského vrtulníku.

"Nemám slov. Byl to těžký den. Už na začátku jsem měl smůlu. Během druhého dne jsem boural. Snažil jsem se sice pokračovat a dokončit závod, ale nyní pro mě Dakar končí. Trvalo osm hodin, než jsem se dostal do nemocnice. Na magnetickou rezonanci jsem čekal dokonce deset hodin. Upřímně, je to docela děsivé, když začínáte ztrácet cit v nohou. Stále mě to hodně bolí, ale naštěstí nemám nic zlomeného. Děkuji Kevinu Benavidesovi, že u mě zastavil, zdravotnickému týmu a celému továrnímu týmu KTM," napsal Walkner později na sociálních sítích.

Matthias Walkner letošní Dakar nedokončí. Foto: KTM Factory Racing



Toby Price sice před poslední etapou zůstává na špici, jeho náskok ale činí pouhých 12 sekund před Kevinem Benavidesem. Třetí Skyler Howes zaostává o 1 minutu a 31 sekund. Spokojenost může panovat u Martina Michka. Ten se díky odstoupením Kleina a Walknera posunul už na 11. příčku a stále navíc může snít o zopakování 10. pozice z roku 2021. Na Franca Caimiho totiž ztrácí jen pět minut. Jan Brabec je třicátý první, David Pabiška třicátý šestý a Petr Vlček padesátý devátý.

Ve čtyřkolkách získal další etapové vítězství Marcelo Medeiros. Druhý skončil Giovanni Enrico a třetí Francisco Moreno. Celkový lídr Alexandre Giroud obsadil pátou pozici a jezdec české stáje Story Racing Laisvydas Kancius se umístil na sedmé příčce.

Alexandre Giroud vede před posledním dnem o 40 minut a 20 sekund. Druhý je Francisco Moreno a třetí Pablo Copetti. Laisvydas Kancius se nachází na sedmé pozici.

 

Morera nejlepším klasikem



Letošní ročník soutěže Dakar Classic skončil již v sobotu. Poslední etapu ovládl Urbano Alfonso Gherardo Clerici. Ondřej Klymčiw obsadil 14. pozici, Ondřej Martinec skončil dvacátý první, Olga Roučková třicátá třetí, Radovan Kazarka padesátý šestý a Radek Vávra padesátý sedmý.

Celkovým vítězem se stal Juan Morera ze Španělska s vozem Toyota HDJ80. Druhý skončil se stejným modelem Carlos Santaolalla. Na třetí příčce se umístil Paolo Bedeschi s Toyotou BJ 71.

Z Čechů končí nejlépe Ondřej Martinec, který obsadil 37. pozici. Olga Roučková končí jako padesátá první, Ondřej Klymčiw jako padesátý pátý a Radek Vávra jako padesátý osmý. Slovenský jezdec ze stáje Buggyra Radovan Kazarka bere 36. příčku.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: MM Technology

Komentáře ke článku