Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vítězná tečka pro Fesh Fesh, Benavides zdolal na poslední chvíli Price

Vítězná tečka pro Fesh Fesh, Benavides zdolal na poslední chvíli Price

Rallye Dakar - 14. etapa

Mnoho důvodů k radosti přinesla poslední etapa letošního ročníku Rallye Dakar z Hufufu do Dammámu o délce 136 měřených kilometrů českým fanouškům. Našim barvám se dařilo zejména v kategorii kamionů. Zatímco jezdec ostravského týmu Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius dokázal vyhrát etapu, Jaroslav Valtr zajel třetí čas a Martin Macík dokázal udržet celkovou druhou pozici. Pořádně napínavý závěr si fanoušci užili v motorkách, kde dokázal Kevin Benavides během posledního dne sesadit z prvního místa Tobyho Price a vyhrál svůj druhý Dakar.

Litevec Paskevičius prolétl trasou poslední etapy v čase 1:18:34. Druhý Mitchel van den Brink zaostal za jeho Tatrou Jamal o pouhých sedm sekund. Do nejlepší trojice se vešel také Jaroslav Valtr. Závodník Buggyry obsadil třetí pozici, nebýt však dvouminutové penalizace, mohl to být on, kdo by slavil etapový triumf. Za Paskevičiusem totiž zaostal jen o 1 minutu a 46 sekund.

Spokojenost ale mohla panovat také u Martina Macíka. Jezdec stáje MM Technology definitivně potvrdil šestým časem své celkové druhé místo. Stal se tak prvním Čechem od roku 2007, který dokázal na Dakaru vystoupat na pódium. Naposledy se to podařilo Aleši Lopraisovi, který před 16 lety dokončil soutěž na třetí příčce. Na druhém místě skončil český kamionista naposledy v roce 2003. Stříbrného výsledku tehdy dosáhl Tomáš Tomeček.

"Je to tam. Jsme v cíli a jsme nadšení," radoval se Macík po dojezdu. "Je to zásluha celého našeho týmu, který je úplně úžasný. Všichni tady v kabině děkujeme domů rodinám, díky moc všem našim geniálním fanouškům, díky našim sponzorům. Byl to určitě nejdrsnější Dakar v Saúdské Arábii, jsme rádi, že jsme ho zažili, že jsme ukázali, jak spolehlivou techniku umíme v Sedlčanech postavit," dodal.

Martin Macík slaví s navigátorem Františkem Tomáškem a palubním mechanikem Davidem Švandou stříbrný úspěch. Foto: MM Technology



Z českých jezdců se v neděli umístili mezi nejlepší desítkou také devátý Tomáš Vrátný s desátým Martinem Šoltysem. Zadařilo se i dalšímu jezdci Buggyry Robertu Kasákovi. Slovák totiž zaznamenal osmý čas.

Nizozemskému týmu Riwald, který využívá hybridní kamiony Renault severočeského týmu MKR Technology, se ani na závěr Dakaru nevyhnuly potíže. Adwin Hoondert sice skončil bez problémů dvanáctý, Pascala de Baara ale zdržela oprava prasklé hadice od turba. Kvůli tomu byl klasifikován až jako šestnáctý. Nebýt těchto problémů, mohl pomýšlet na další umístění mezi nejlepší trojicí.

Richard de Groot s Claudiem Bellinou, kteří jezdí s kamiony Iveco sestrojenými MM Technology, brali třinácté, respektive osmnácté místo. Tomáš Tomeček dojel do cíle ve dvacátém nejrychlejším čase.

V poslední etapě sice zajel až sedmý čas, i přesto ale Janus van Kasteren slaví svůj premiérový triumf na Rallye Dakar. Na druhém místě končí Martin Macík a na třetím Martin van den Brink. Do nejlepší desítky se z Čechů dostali také pátý Jaroslav Valtr, šestý Martin Šoltys a devátý Tomáš Vrátný. Richard de Groot skončil osmý, Adwin Hoondert dvanáctý, Claudio Bellina třináctý, Pascal de Baar patnáctý, Robert Kasák šestnáctý, Vajdotas Paskevičius sedmnáctý a Tomáš Tomeček dvacátý druhý.

Van Kasteren se postaral o první triumf jezdce jiné než ruské národnosti od roku 2016: "Dnes to klouzalo, ale zachovali jsme klid a v cíli jsme to spolu s mechaniky skvěle oslavili. Je to pro mě samozřejmě všechno nové. Když se ohlédnu zpátky, byla to krásná soutěž. Na začátku jsem samozřejmě měl nějaké problémy, ve druhém týdnu jsem ale byl velmi rychlý. Je to nevyslovitelné, potřebuji to stále trochu vstřebat," podělil se se svými dojmy nový vítěz.

Janus van Kasteren poprvé triumfoval v kamionech. Foto: Team de Rooy



Když naposledy vyhrál v kamionech Dakar jezdec jiné než ruské národnosti, psal se rok 2016. Tehdy triumfoval jiný Nizozemec Gerard de Rooy, shodou okolností současný Van Kasterenův šéf.

 

Al-Attíja popáté vítězem, Prokop vyrovnal české maximum


V poslední etapě kategorie automobilů skončila vítězné série Sébastiena Loeba. Tentokrát muselo legendě WRC stačit šesté místo. Pro vítězství si sice opět dojel vůz BRX Hunter, tentokrát ale s Guerlainem Chicheritem za volantem. Druhý skončil Mattias Ekström a třetí Sebastian Halpern.

Násir al-Attíja sice skončil v poslední etapě až osmý, jelikož ale do závěrečného dne vstupoval s více než hodinovým náskokem, na jeho celkovém triumfu to nic nezměnilo. Dakar vyhrál Katařan už popáté.

"Pro všechny to byl náročný Dakar. Je šílené, že jsme dokázali obhájit titul. Vyhrál jsem popáté, Mathieu (spolujezdec Mathieu Baumel - pozn. red.) počtvrté, jsem velice spokojen," neskrýval Al-Attíja nadšení.

Díky pátému dakarskému vítězství se Al-Attíja osamostatnil v historické tabulce kategorie automobilů na druhé příčce. Odpoutal se od Ariho Vatanena, který vyhrál Dakar čtyřikrát. Nyní už před Al-Attíjou zůstává jen Stéphane Peterhansel. Ten vyhrál s autem osmkrát. Předtím navíc zaznamenal šest prvenství na motorce.

"K Arimu mám obrovský respekt, je to pořád můj idol. Vždy jsem chtěl vyhrávat více a více a nyní chci obhájit svůj titul světového šampiona," dodal jezdec Toyoty.

Násir al-Attíja získal v autech už páté vítězství. Foto: Toyota Gazoo Racing



Pro českého jezdce Martina Prokopa skončila poslední etapa 12. místem. Francouz Antoine Galland s českým navigátorem Davidem Křípalem v době publikace tohoto článku ještě nefigurovali ve výsledcích.

Al-Attíja nakonec porazil druhého Loeba o 1 hodinu, 20 minut a 49 sekund. Třetí místo udržel Lucas Moraes. Brazilský jezdec tak dokázal vybojovat pódium hned při svém prvním startu na Rallye Dakar. Martin Prokop zůstal šestý.

Šesté místo je vyrovnáním nejlepšího českého výsledku v kategorii automobilů v historii. Nejprve na něj dosáhl v roce 1994 Karel Loprais v souhrnné klasifikaci kamionů a aut. V roce 2019 dojel šestý právě Martin Prokop.

 

Hořká tečka pro Kolocovou



Poslední etapa lehkých prototypů patřila Cristině Gutiérrezové. Za Španělkou následovali druhý Ignacio Casale se třetím Davidem Zillem.

Josef Macháček skončil na 25. příčce. Smutnou tečku ovšem udělala za svou dakarskou premiérou Aliyyah Kolocová. Ta totiž kvůli sobotním technickým problémům nestihla najet na start poslední etapy.

"Všichni pracovali na Can-Amu celou noc, nikdo nešel spát. Některé věci se dodělávaly ještě na přejezdu. Byl to důsledek včerejších technických trablů," vysvětloval šéf Buggyry Martin Koloc její neúčast.

Aliyyah Kolocovou postihly na závěr technické potíže. Foto: Buggyra Racing



Celkové vítězství získal letos v lehkých prototypech Austin Jones. Američan tak zažil druhý vítězný Dakar za sebou. Loni ovládl kategorii side-by-side. Druhý skončil Seth Quintero a třetí Guillaume de Mevius. Josef Macháček byl klasifikován na 11. příčce. Aliyyah Kolocová sice poslední etapu neabsolvovala, v konečných výsledcích ovšem figuruje na 33. pozici.

 

Stabilizátor zničil sen



V kategorii side-by-side vedl před poslední etapou Rokas Baciuška, Litevec ovšem neměl ani zdaleka nic jistého. Druhý Eryk Goczal na něj totiž ztrácel pouze 3 minuty a 24 sekund. Dalo se tedy očekávat, že poslední etapa bude ještě dramatická. A tak tomu skutečně bylo.

Baciušku totiž postihly technické potíže. Kvůli nim obsadil až 23. pozici a za Erkym Goczalem, který skončil osmý, zaostal o 20 minut. Vítězství tak nakonec slaví teprve osmnáctiletý Goczal, který letos na Dakaru startoval vůbec poprvé. Baciuška končí se ztrátou 16 minut a 44 sekund druhý. Třetí pozici obsadil otec vítězného Eryka Marek Goczal.

"Poškodili jsme stabilizátor a museli jsme zastavovat, abychom ho opravili. Tím jsme ztratili okolo 12 minut. Jsme zkrátka druzí, je to tak," mrzelo Baciušku.

Eryk Goczal se stal v pouhých osmnácti letech dakarským vítězem. Foto: Energylandia Rally Team



V poslední etapě zvítězil Carlos Vento před Cristianem Batistou a Michalem Goczalem.

 

Benavidesův triumf na poslední chvíli



Poslední etapa ale nepřinesla změnu na první příčce pouze v kategorii side-by-side. To samé se stalo v motorkách, kde nakonec byla situace ještě těsnější.

Kevin Benavides se totiž i v neděli udržel na vítězné vlně a vyhrál etapu o 55 sekund před svým týmovým kolegou Tobym Pricem, který se nacházel po sobotě v celkovém vedení. Jelikož ale jeho náskok před Benavidesem činil pouhých 12 sekund, znamenaly nedělní výsledky jediné - Benavides se o 43 sekund dostal před něj a vybojoval tak druhý dakarský triumf. Ten první získal v roce 2021 s Hondou.

"Ráno jsem nemyslel na nic jiného než na každý kilometr etapy. Je fantastické, že jsem si na konci tohoto kompletně šíleného Dakaru dojel pro vítězství, navíc s tak malým náskokem," měl Benavides radost.

Kevin Benavides ukořistil na poslední chvíli vítězství. Foto: KTM Factory Racing



Tobyho Price, který měl na dosah třetí dakarský triumf, ztráta prvního místa pochopitelně mrzela. Porážku ale nesl se ctí.

"Bylo to tak blízko. Kevin odvedl skvělou práci, dneska si vedl opravdu dobře. Věděl jsem, že to bude těsné a hned od startu jsem na to samozřejmě tlačil. Prakticky jen o metry jsem minul tři průjezdní body, což mě zdrželo. Samozřejmě, cílem bylo vítězství a je frustrující, když o něj přijdete takto těsně. Jsem ale v pořádku a zdravý a domů se vracím s trofejí, což je nejdůležitější. Jsem připraven na další Dakar," prozradil Australan.

Toby Price se musel spokojit se druhým místem. Foto: KTM Factory Racing



Třetí skončil v poslední etapě Pablo Quintanilla. Celkový bronz si ale odváží jezdec Husqvarny Skyler Howes, který zajel v neděli pátý čas.

Martin Michek skončil ve 14. etapě na 11. příčce. Jan Brabec skončil 35., David Pabiška 49. a Petr Vlček byl klasifikován na 58. příčce. Celkově končí Michek jedenáctý, Brabec třicátý první, Pabiška třicátý šestý a Vlček padesátý devátý.

Michkovi tak chybělo jen jedno místo k tomu, aby vyrovnal nejlepší český dakarský výsledek v kategorii motocyklů. Tím je desáté místo. Na něm skončil Michek už v roce 2021. V roce 1998 na tento výsledek dosáhl i Stanislav Zloch.

 

Giroudova obhajoba



Letošní ročník Rallye Dakar zakončila Česká republika také v kategorii čtyřkolek. Vítězem poslední etapy se totiž stal Litevec Laisvydas Kancius z českého týmu Story Racing. Druhý skončil Pablo Copetti a třetí Marcelo Medeiros.

Alexandre Giroud sice obsadil šesté místo, i přesto ale dokázal obhájit loňské vítězství. Druhý končí Francisco Moreno a třetí Pablo Copetti. Laisvydas Kancius bere 7. příčku.

"Je to šílený den. Vyhrál jsem totiž podruhé Dakar. Jsem velice šťastný. Děkuji rodině, partnerům a také mechanikům. Odvedli skvělou práci," řekl Giroud.

Příští rok už bude Francouz útočit na dakarský rekord. Tím jsou totiž v kategorii čtyřkolek tři triumfy. Dosud na ně dosáhli jenom Marcos Patronelli (2010, 2013, 2016) a Ignacio Casale (2014, 2018, 2020).

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Fesh Fesh

Komentáře ke článku