Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Zima je ideální pro nákup ojetého auta

Zima je ideální pro nákup ojetého auta

Chladné teploty důkladně prověří kvality vozu.

Ojeté auto si během zimních měsíců vybírá jen hrstka řidičů. Chladné zimní období přitom poskytuje výhodné, někdy dokonce i lepší podmínky pro prověření kvality vozu. Nejen, že s přelomem roku naroste stáří auta a tím klesne jeho cena, ale především nízké teploty dokážou otestovat, v jakém stavu se vůz opravdu nachází. Pokud bude vše fungovat v mrazu, pravděpodobně vás auto nezradí ani během nastávajícího roku.

 

Na zkušební jízdu se nebojte vyrazit v mrazu a sněhu, naopak v dešti je lepší termín přesunout. Na mokré kapotě se snáz schovají vady na laku a stopy po bourání a při jízdě na mokré vozovce je hůř slyšet chod motoru.

Kapitolou sama pro sebe je startování, a to obzvlášť u dieselových aut, pro která jsou mrazivé teploty vůbec nejnáročnější. Obtížné nastartování může odhalit zhoršenou funkci žhavení, slabý akumulátor nebo opotřebovaný startér.

Horší startování se může týkat i aut na benzin, u nichž se může projevit horší komprese motoru, problém se svíčkami nebo dalšími komponenty včetně slabé baterie. Ta souvisí i s veškerou elektronikou. Pokud auto dlouho stálo, mohly jednotlivé součástky zatuhnout nebo zkorodovat. Vyzkoušejte proto stahování oken, centrální zamykání, otevírání kufru ale i klimatizaci

Vyzkoušet si klimatizaci může být v zimě trochu problém. Doporučuju najít si předem vytopenou podzemní garáž třeba u nákupního centra a zajet do ní během zkušební jízdy. Jestliže začne studený vzduch proudit hned po otočení knoflíkem, je klimatizace v pořádku,“ radí „Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings.

Při samotné jízdě můžete odhalit i třeba zvýšenou vlhkost v autě způsobenou poškozeným těsněním, což se projevuje jednoduše neustálým mlžením oken. Na kluzké vozovce může dojít i na antiblokovací systém brzd - ABS. Přerušované brzdění chránící vůz před smykem by mělo za každou cenu fungovat správně, jeho oprava se navíc může vyšplhat i nad 20 tisíc korun.

Stejně tak můžete odhalit i špatnou převodovku, se kterou se řadí ztuha. Pomoci může jednoduchá výměna oleje, ale pokud půjde o jinou závadu, náklady na opravu převodovky se mohou vyšplhat opravdu vysoko.

 

 

Komentáře ke článku