Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Březík na Barumce s novější technikou

Březík na Barumce s novější technikou

Usedne do Fabie Rally2 evo

Adam Březík mění v rallyeovém mistrovství republiky vůz. Na zlínské Barum rallye, která se koná již během nadcházejícího víkendu, ho uvidíme za volantem Škody Fabie Rally2 evo. Jezdec stáje Samohýl Škoda Team a jeho spolujezdec Ondřej Krajča dosud usedali do Fabie R5.

Ze změny techniky má sice Březík radost, zatím si ale od ní neslibuje zázraky: „Změna vozu je zásadní informací ve snaze co nejvíce uspět na prestižním domácím závodě. Zatím však od této změny nečekám zásadní posun. Jdeme do novější specifikace, která nám může přinést spoustu výhod, ale jsem v tomto směru ve vztahu k Barumce spíše opatrný,“ stojí 27letý závodník nohama na zemi.

Ještě před ostrou premiérou se Březík stihl s novým modelem seznámit. Zhruba před měsícem do něj usedl na letišti. První ostrý test měl na programu tento týden v úterý.

Pořízení nového vozu je výsledkem nově vzniklé spolupráce mezi týmem Samohýl a společností Delimax. Ta je výrobcem lahůdek a rybích produktů a na rallyeové scéně není žádným novým pojmem. Například v roce 2010 si s její podporou dojel pro titul republikového mistra Pavel Valoušek. Nová Fabia vznikla v dílnách týmu Kresta Racing. Ten bude během Barum rallye stáji Samohýl k dispozici jako technická podpora.

S vozem Škoda Fabia R5 závodil Březík od roku 2019. Úspěchy s ním sbíral zejména v rallyesprintech. Zatímco v roce 2019 se stal v české Rallyesprint sérii celkovým mistrem, loni vyhrál klasifikaci Poháru 2+. I derniéra s tímto vozem ale byla pro Březíka šťastná. Před měsícem totiž dojel třetí při Rallye Bohemia a získal tak své první stupně vítězů v mistrovství republiky.

Adam Březík přesedne před Barum rallye do nového vozu. Foto: Autoklub České republiky


Do zlínského závodního víkendu vstoupí Březík jako čtvrtý muž průběžného pořadí. Stále ale může pomýšlet na celkový bronz. Za momentálně třetím Věroslavem Cvrčkem totiž zaostává o pouhé dva body.

Hlavně prolomit smůlu


Na Barum rallye zatím Březík nemá moc štěstí. V minulosti už zde totiž startoval pětkrát a nejlépe dopadl loni, kdy skončil jedenáctý. Nejednou ho zde totiž potrápily technické problémy nebo havárie. Hladký průběh nemělo ani jeho loňské vystoupení. Tehdy sice zpočátku figuroval na třetí pozici, pak se ale na jeho voze objevil problém s hadicí turba.

Přípravu na letošní ročník Březík pochopitelně nepodcenil: „Samozřejmě jsem se seznámil s onboardy, které pořadatel posádkám poskytl. Hlavně nová rychlostka Kateřinice je vítaná změna. Půjde o úsek na srdce, dost z kopce, očekávám, že se tam může lámat chleba. Troják jsem sice v této podobě nikdy nejel, ale řada úseků je na této zkoušce dostatečně známá. Stejně tak Pindula, která se rovněž pojede se změnami, bude určitě taky pěkná,“ očekává.

Současně si ale uvědomuje, že zopakovat bronz z Rallye Bohemia bude velmi těžké. Barum rallye totiž bude rovněž součástí mistrovství Evropy a v akci se objeví i nejužší špička v čele s lídrem šampionátu Haydenem Paddonem.

„Při pohledu do seznamu přihlášených posádek nyní říkám, že budu rád za výsledek v nejlepší desítce,“ uzavírá.

Zdroj: Autoklub České republiky, Samohýl Škoda Team, Autonoviny.cz, úvodní foto: Autoklub České republiky

Komentáře ke článku